Članak

UK PODNIO OSTAVKU

Skupština KS: Zastupnici o ostavci Uka i razrješenju Vlade KS, očekuje se burna sjednica

(Patria) - Deseta radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bit će održana danas.

Pred zastupnicima će se naći ostavka premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka i Odluka o razrješenju Vlade Kantona Sarajevo. Premijer Nihad Uk usljed nemogućnosti da se izvrši rekonstrukcija Vlade KS jer ministri Stranke za BiH nisu željeli podnijeti ostavku, podnio je ostavku 9. oktobra te time otvorio proces imenovanje nove Vlade KS.

Uz ovu ostavku, kako je to predviđeno Zakonom o Vladi i Poslovnikom Skupštine KS, zastupnici će se izjašnjavati i o razrješenju Vlade Kantona Sarajevo.

Iz opozicije su najavili burnu sjednicu te su poručili da su se dobro spremili. Ministar Almir Bečarević (SBiH) kazao je da Uk nije mogao u njegovo ime podnijeti ostavku jer je on položio zakletvu pred Skupštinom KS, te da pravno gledajući, Ukova ostavka ne podrazumijeva i ostavke ostalih ministara.

Iz SDA su se pozvali na sudsku praksu Ustavnog suda FBiH u sličnim primjerima, pa je očekivano da danas bude povišenih tonova.

Stranke trojke umjesto Stranke za BiH postigli su dogovor sa Damirom Marjanovićem, Redžom Lemezanom, Admelom Hodžić i Elzom Gaković da podrže novu Vladu KS. Marjanović je tražio dva resora - visoko obrazovanje i finansije, dok će Naša stranka dati kandidata za resor komunalne privrede.

U novoj Vladi, ako bude izglasana njena smjena, neće biti više ni mnistra Harisa Vranića koji je kazao da više ne želi biti ministar i da je umoran. On je predložio da ga zamijeni Ademir Spahić, ali konačnu odluku donosi Kantonalni odbor SDP-a.

S obzirom na posljednja događanja i dodjelu novca iz kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića udruženjima čiji su članovi i članovi organizacija NIP-a, sigurno je da će se dio zastupničkih pitanja odnosi i na ovu problematiku. Iz SDA, DF-a i Stranke za BiH zatražena je smjena Okerića sa ove pozicije.

#ElvedinOkerić #NihadUk #SkupštinaKS #BiH