Članak

OČEKUJU NAPAD

Blinken u UN-u: SAD ne žele rat s Iranom, ali će se braniti

(Patria) - Sjedinjene Američke Države rekle su Ujedinjenim nacijama u utorak da ne traže sukob s Iranom, ali je državni sekretar Antony Blinken upozorio da će Washington djelovati brzo i odlučno ako Iran ili njegovi proksiji napadnu američko osoblje bilo gdje, javio je Reuters.

Blinken je razgovarao s petnaestočlanim Vijećem sigurnosti UN-a usred strahovanja
međunarodne zajednice da bi se sukob između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, koje podržava Iran, mogao preliti u širi rat, privlačeći libanski Hezbollah kojeg također podržava Teheran.

„Sjedinjene Države ne traže sukob s Iranom. Ne želimo da se ovaj rat proširi. Ali ako Iran ili njegovi proksiji napadaju američko osoblje bilo gdje, nemojte griješiti: branit ćemo svoj narod, branit ćemo našu sigurnost - brzo i odlučno“, rekao je Blinken.

Američka vojska poduzima nove korake da zaštiti svoje trupe na Bliskom istoku jer raste
zabrinutost zbog napada grupa koje podržava Iran, rekli su zvaničnici Reutersu. SAD su također poslale ratne brodove i avione u regiju kako bi pokušali odvratiti Iran i grupe koje podržava Iran.

„Pozivamo sve države članice da pošalju čvrstu, ujedinjenu poruku bilo kojem državnom ili nedržavnom akteru koji razmišlja o otvaranju drugog fronta u ovom sukobu protiv Izraela ili koji bi mogao ciljati izraelske partnere, uključujući Sjedinjene Države: nemojte. Ne dolijevajte ulje na vatru“, rekao je Blinken.

#AntonyBlinken #Iran #SAD #Svijet