Članak

IDENTIFIKOVANI POČINITELJI

FUP otkrio međunarodnu kriminalnu grupu, pravnom licu iz BiH vraćeno 850.000 eura

Federalna uprava policije (FUP) identifikovala je organizovanu međunarodnu kriminalnu grupu i pravnom licu vratila novčana sredstva u iznosu od 850.000 eura.

(Patria) - Federalna uprava policije (FUP) identifikovala je organizovanu međunarodnu kriminalnu grupu i pravnom licu vratila novčana sredstva u iznosu od 850.000 eura.

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u FUP-u, pod nadzorom Tužilaštva KS, identifikovali su počinitelje krivičnih dijela i pravnom licu vratili novčana sredstva u iznosu od 850.000 eura, koja su posredstvom prevare doznačena na inostrane račune pod kontrolom lica koja vrše prevare.

Protiv osam identifikovanih osoba, za koje se sumnja da su počinile krivična djela 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela', 'Pranje novca' i 'Kompjuterska prevara' iz Krivičnog zakona Federacije BiH bit će podneseni izvještaji o počinjenju krivičnih djela.

Ranije je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saopšteno da postoji značajan broj prijava od pravnih lica iz Bosne i Hercegovine koja su oštećena za velike novčane iznose od nepoznatih osoba.

Pripadnici SIPA-e uočili su pojavu prevara na štetu pravnih lica iz BiH od nepoznatih osoba, o čemu su obavijestili entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u BiH i sugerisali im da pojačaju kontrolu prilikom ino-plaćanja radi minimiziranja te štetne pojave.

Iz SIPA-e navode da se prevara vrši tako da se pravnim licima iz BiH, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultuje izdavanjem naloga za plaćanje.

U saopštenju su pojasnili da se na taj način sredstva sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u BiH - doznačavaju na ino-račune pod kontrolom osoba koje vrše prevare, te se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu, čime se pričinjava šteta pravnim licima iz BiH.

#cyberkriminal #FUP #kriminalnagrupa #CrnaHronika