Članak

TEŠKO OBOLJELI

Pacijenti zasad odustaju od masovnih protesta: Vlada FBiH izdvaja 10 od potrebnih 70 miliona, kantoni moraju pomoći

Federalni Zastupnički dom na sutrašnjoj će vanrednoj sjednici s početkom u 10 sati u Sarajevu po hitnom postupku razmatrati rebalans ovogodišnjeg budžeta.

(Patria) - Federalni Zastupnički dom na sutrašnjoj će vanrednoj sjednici s početkom u 10 sati u Sarajevu po hitnom postupku razmatrati rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Bude li usvojen prijedlog koji je utvrdila Vlada FBiH, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, budžet za 2023. bit će povećan za 211,7 miliona KM.

No, zabrinjava činjenica da je od tog iznosa za Fond solidarnosti namijenjeno svega 10 od ukupno 70 miliona KM neophodnih za liječenje najteže oboljelih pacijenata do kraja ove godine.

Najava sutrašnje sjednice Zastupničkog doma

Udruženja najteže oboljelih već mjesecima apeluju i upozoravaju nadležne da poduzmu sve adekvatne korake kako bi na vrijeme osigurali sredstva od kojih ovisi liječenje i nabavka lijekova za blizu 2.000 pacijenata koji muku muče s najgorim bolestima.

Premijer Nikšić na sastanku u septembru predstavnicima udruženja obećao je da će Vlada iznaći nedostajuća sredstva za Fond solidarnosti, ali očito je da obećanje nije održao.

Uvidjevši da sami ipak ne mogu osigurati svih 70 miliona KM, u Vladi su se, na Nikšićev prijedlog, odlučili veći dio odgovornosti prebaciti na kantonalne vlade i zavode zdravstvenog osiguranja, koji su iskazali suficit, uputivši im poziv da im se pridruže u rješavanju problema i osiguravanju dijela sredstava. Tako bi deset kantona do kraja godine trebalo da osiguraju još 60 miliona KM.

Vlada FBiH: Sa sjednice na kojoj je utvrđen rebalans budžeta

Najteže oboljeli za sada ipak odustaju od masovnih protesta koje su ranije najavljivali da će organizovati na dan kada federalni Zastupnički dom bude razmatrao rebalans budžeta.

- Mi smo postigli više nego što se uspjelo u posljednjih 20 godina. Zato pozdravljamo odluku Vlade FBiH, kao i zaključak da se ostatak sredstava povuče iz suficita kantonalnih zavoda - izjavila je za Patriju predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke "Renesansa" Enida Glušac.

Naglašava da se najteže oboljeli pacijenti u Federaciji BiH već dugi niz godina osjećaju izvaranima, te stoga smatra kako je ovo tačka preokreta.

Glušac: Već dugi niz godina osjećamo se izvaranima

- Pokazat će odgovornost koju i treba da pokažu, jer nećemo dopustiti da nam ikada više pacijenti umiru na listama - kaže Glušac, te dodaje da protesti neće biti održani, barem za sada:

"Očekujemo potez kantonalnih zavoda jer i oni trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti. Sredstva će biti obezbijeđena jer će u suprotnom izazvati gnjev građana".

Predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti “Snaga u BiH" Alma Stefanišin za Patriju kaže kako se pitanje finansiranja Fonda solidarnosti konačno pokrenulo s mrtve tačke nakon više od 20 godina.

- Pozdravljam zaključak Vlade FBiH da obavezu do kraja godine preuzmu kantoni, što je i izvodljivo. I naravno, javno obećanje da se u sljedećoj godini liječenje pacijenata preko Fonda riješi sistemski. I to je izvodljivo, jer se radi samo o poštivanju zakona koji je ta ista Vlada i donijela - poručuje Stefanišin.

Napominje kako se, uprkos neispunjenim obećanjima premijera Nikšića da će riješiti ovaj problem, ne osjeća prevarenom, uzevši u obzir zaključak koji je donijela Vlada FBiH prema kojem bi kantoni trebali preuzeti finansijsku odgovornost od 60 miliona (jer imaju novac).

Stefanišin: Sredstva moraju biti obezbijeđena

- Bilo je i krajnje vrijeme da kantoni preuzmu odgovornost, oni ostvaruju suficite, a pacijenti po njihovim kantonima umiru - rekla je Stefanišin.

Na kraju pojašnjava razloge zbog kojih se odustaje od najavljenih protesta.

- Masovni protesti bi u ovom slučaju samo sakrili kantone da učestvuju u finansiranju liječenja njihovih oboljelih. I nastavili bi staru praksu - iako imaju suficit - prebacivali bi i dalje odgovornost prema Fondu. Kantoni bi oročavali novac a pacijenti bi im umirali.

Sredstva će biti obezbijeđena, moraju biti obezbijeđena, jer u protivnom će samo izazvati gnjev oboljelih i svih sugrađana. A to im baš ne odgovara i ne ide u prilog - zaključuje Stefanišin.

(D.K.)

#almastefanišin #EnidaGlušac #NerminNikšić #onkološkiPacijenti #Pacijenti #Protesti #VladaFederacije #BiH