Članak

OČEKUJE SE BURNA SJEDNICA

Okerić: Bečarević neće ostati ministar zbog politika predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića

(Patria) - Skupština KS u srijedu 25. oktobra će razmatrati ostavku premijera KS Nihada Uka, a time i cijele Vlade KS. Iz opozicije su već najavili burnu sjednicu, a sve bi moglo završiti i na Ustavnom sudu FBiH.

Cilj ove rekonstrukcije je izbacivanje Stranke za BiH iz vlasti, odnosno dvojice ministara iz ove stranke iz Vlade Kantona Sarajevo. Riječ je o Almiru Bečareviću (Ministarstvo komunalne privrede) i Emiru Dedoviću (Ministarstvo finansija).

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić na današnjoj press konferenciji je kazao da su opozicija u Kantonu Sarajevo SDA i DF, a odnedavno im se priključila i SBiH.

„Ministar Bečarević zaista nije vrijedan komentara. Očigledno mu je žao stolice i panično svojim izjavama poručuje, blati, pljuje, kritikuje samo kako bi ostao na toj poziciji. Većina u Skupštini KS je odlučna da gospodin Bečarević neće ostati na toj funkciji zbog politika njegovog predsjednika SBiH Semira Efendića koja je pokušala politički atentat na trojku na nivou FBiH. Normalno je bilo, da nastavkom opstrukcija u KS da većina okupljena oko trojke je sve uradila da napravi rekonstrukciju i imenuje novu Vladu KS. Novu Vladu će činiti stari/novi ministri u Vladi KS“, kazao je Okerić.

Inače, u novoj Vladi KS neće biti ni ministra Harisa Vranića, kao ni Pavla Krstića, ali Okerić danas o tome nije govorio. Jedini cilj je bio smijeniti kadrove Stranke za BiH, a ostali ministri su kolateralna šteta kao što je slučaj sa Krstićem. Zbog želja novog koalicionog partnera Damira Marjanovića koji želi resor visokog obrazovanja, Krstić više neće biti dio Vlade KS, a Naša stranka će dati kandidata za resor komunalne privrede.

Ukoliko sutra bude izglasana smjena Vlade KS, odnosno ostavka Uk, u narednih 20-ak Okerić očekuje da dobije ime mandatara i prijedlog ministara.

#AlmirBečarević #ElvedinOkerić #SkupštinaKS #smjena #trojka #VladaKS #BiH