Članak

PRIPREME ZA SUSRET

Najviši kineski diplomata dolazi u Washington uoči potencijalne Xijeve posjete

(Patria) - Najviši kineski diplomata Wang Yi otputovat će u Sjedinjene Američke Države kasnije ove sedmice, rekli su visoki dužnosnici Bidenove administracije, javio je Reuters.

Wang će posjetiti Washington od 26. do 28. oktobra i sastati se s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena Jakeom Sullivanom, rekli su zvaničnici, odbijajući reći da li će se sastati i s Bidenom.

Putovanje će biti lični angažman na najvišem nivou uoči očekivanog sastanka između američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog lidera Xi Jinpinga u San Franciscu u novembru. To je ujedno i dugo očekivana recipročna posjeta nakon što je nekoliko najviših američkih zvaničnika, uključujući Blinkena, posjetilo Peking ovog ljeta.

Najveći prioritet Washingtona bio je osigurati intenzivnu konkurenciju između dvije najveće svjetske ekonomije i da njihova neslaganja oko niza pitanja od trgovine do Tajvana i Južnog kineskog mora ne pređu u sukob.

Posjeta također dolazi kada Hamasovi napadi 7. oktobra i odgovor Izraela dominiraju svjetskim naslovima, čak i dok se ruski rat u Ukrajini nastavlja.

Washington šalje vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini, dok je Peking postao bliži Rusiji otkako je počeo rat u Ukrajini i poziva na prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Razgovaraće se i o ratu između Izraela i Hamasa i o ratu Rusije u Ukrajini, rekao je zvaničnik, dodajući da će SAD „natjerati Kineze da zauzmu konstruktivniji pristup u oba slučaja“.

Washington je pridao značaj sposobnosti Kine da utiče na Iran. Blinken je, tokom svog prošlosedmične posjete Bliskom istoku, imao telefonski razgovor sa Wangom tražeći od njega da iskoristi uticaj Pekinga u regionu kako bi osigurao da se sukob ne širi.

Ponovno uspostavljanje vojnih veza s Kinom ostaje glavni prioritet SAD-a, rekli su zvaničnici, dodajući da to znači kontinuiranu komunikaciju niže u redovima i da očigledan nedostatak ministra odbrane Kine neće biti prepreka. Ministar odbrane Li Shangfu nije viđen u javnosti skoro dva mjeseca zbog istrage o korupciji.

#AntonyBlinken #Kina #posjeta #SAD #Svijet