Članak

REAKCIJE

Obama upozorava da bi neke akcije Izraela u Gazi mogle imati suprotne rezultate

Obama je osudio napad Hamasa i ponovio podršku pravu Izraela da se brani

(Patria) - Neke od akcija Izraela u ratu protiv Hamasa, poput prekidanja hrane i vode za Gazu, mogle bi „očvrsnuti palestinske stavove generacijama“ i oslabiti međunarodnu podršku Izraelu, rekao je bivši američki predsjednik Barack Obama, prenosi Reuters.

U rijetkim komentarima o vanjskopolitičkoj krizi, Obama je rekao da bi svaka izraelska vojna strategija koja ignoriše ljudske troškove rata „mogla na kraju imati suprotne rezultate“.

„Odluka izraelske vlade da prekine hranu, vodu i struju zarobljenom civilnom stanovništvu (u Gazi) prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize, već bi mogla dodatno ojačati palestinske stavove generacijama, narušiti globalnu podršku Izraelu, doći u ruke neprijatelja Izraela i potkopavati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regionu“, rekao je.

Obama je osudio napad Hamasa i ponovio podršku pravu Izraela da se brani, istovremeno upozoravajući na rizike za civile u takvim ratovima. Nije jasno da li je Obama koordinisao svoju izjavu s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je bio njegov potpredsjednik osam godina.

Tokom svog predsjedništva, Obama je podržavao pravo Izraela na samoodbranu na početku sukoba s Hamasom u Gazi, ali je pozivao na suzdržanost Izraela kada palestinske žrtve porastu tokom zračnih napada. Obamina administracija je tražila, ali na kraju nije uspjela postići mirovni sporazum u pregovorima između Izraela i Palestinaca.

Otkako je preuzeo dužnost početkom 2021. godine, Biden nije pokušao da nastavi dugo te razgovore, rekavši da su lideri s obje strane previše nepopustljivi.

Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu imali su oštre odnose dok je Obama bio na vlasti, uključujući i kada je Obamina administracija pregovarala o nuklearnom sporazumu s Iranom. Biden je, kao Obamin potpredsjednik, često bio posrednik između njih dvojice.

#BarackObama #Gaza #Izrael #Palestina #SAD #Svijet