Članak

SUKOB SE ZAOŠTRAVA

Blinken i Austin kažu da su SAD spremne odgovoriti ako američko osoblje postane meta rata Izraela i Hamasa

(Patria) - Državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin u nedjelju su rekli da Sjedinjene Američke Države očekuju da će rat Izraela i Hamasa eskalirati kroz umiješanost opunomoćenika Irana i ustvrdili da je Bidenova administracija spremna odgovoriti ako američko osoblje ili oružane snage postanu meta bilo kakva takva neprijateljstva, javlja AP.

„Ovo nije ono što želimo, ne ono što tražimo. Ne želimo eskalaciju“, rekao je Blinken.

“Ne želimo da naše snage ili naše osoblje budu pod vatrom. Ali ako se to dogodi, spremni smo.”

Austin je, ponavljajući Blinkenove riječi, rekao da „ono što vidimo je mogućnost značajne
eskalacije napada na naše trupe i naše ljude u cijelom regionu.“ Rekao je da SAD imaju pravo na samoodbranu „i da nećemo oklijevati da preduzmemo odgovarajuću akciju“.

Upozorenje američkih zvaničnika dolazi dok traje izraelski vojni odgovor na napad Hamasa 7. oktobra. Izraelski avioni gađali su mete širom Gaze tokom noći i u nedjelju, kao i dva aerodroma u Siriji i džamiju na okupiranoj Zapadnoj obali koju navodno koriste militanti dok je rat prijetio da zahvati veći dio Bliskog istoka.

Izrael je razmjenjivao vatru s libanskim Hezbollahom skoro svakodnevno od početka rata, a tenzije rastu na Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci, gdje su se izraelske snage borile protiv militanata u izbjegličkim kampovima i izvele dva zračna napada posljednjih dana.

SAD su u nedjelju objavile da bi nekrucijalno važno osoblje u njihovoj ambasadi u Iraku
trebalo da napusti zemlju. Blinken, koji je skoro proveo nekoliko dana u regiji, govorio je o „vjerovatnostima eskalacije“ i rekao da niko ne želi vidjeti drugi ili treći front neprijateljstava između Izraela i Hamasa.

Rekao je da očekuje „eskalaciju iranskih zastupnika usmjerenih protiv naših snaga,
usmjerenih protiv našeg osoblja“, i dodao: „Poduzimamo korake kako bismo bili sigurni da možemo efikasno braniti svoj narod i odlučno odgovoriti ako je potrebno.“

Blinken, gostujući u emisiji „Meet the Press“ na NBC-u, napomenuo je da je dodatna vojna sredstva raspoređena u regionu, uključujući dvije borbene grupe nosača aviona, „ne da provociraju, već da odvrate, da bi jasno stavile doznanja da, ako bilo ko pokuša bilo šta, mi smo tamo.“

#AntonyBlinken #Hamas #Iran #Izrael #JoeBiden #Svijet