Članak

PROBNI LET

Indija provodi testiranja uoči misije za slanje astronauta u svemir 2025. godine

(Patria) - Indija je u subotu uspješno izvela prvi u nizu ključnih probnih letova nakon što je prevazišla
tehničku grešku uoči svoje planirane misije slanja astronauta u svemir do 2025. godine, objavila je svemirska agencija, prenosi AP.

Test je uključivao lansiranje modula u svemir i njegovo vraćanje na Zemlju kako bi se testirao sistem za bijeg posade svemirske letjelice, rekao je šef indijske organizacije za istraživanje svemira S. Somanath, a da se spusti u Bengalski zaljev.

Lansiranje je odgođeno za 45 minuta ujutro zbog vremenskih uslova. Pokušaj je ponovo odgođen za više od sat vremena zbog problema s motorom, a zemaljski kompjuter je zaustavio podizanje modula, rekao je Somanath. Greška uzrokovana anomalijom praćenja u sistemu je otklonjena i test je uspješno obavljen 75 minuta kasnije sa stanice za lansiranje satelita Sriharikota u južnoj Indiji, rekao je Somanath.

To bi utrlo put za druge bespilotne misije, uključujući slanje robota u svemir sljedeće godine.

Indija je u septembru uspješno lansirala svoju prvu svemirsku misiju za proučavanje Sunca, manje od dvije sedmice nakon uspješnog slijetanja bez posade u blizini južnog pola mjeseca.

Nakon neuspjelog pokušaja slijetanja na Mjesec 2019., Indija se u septembru pridružila Sjedinjenim Američkim Državama, Sovjetskom Savezu i Kini kao četvrta zemlja koja je to postigla.

Uspješna misija pokazala je uspon Indije kao tehnološke i svemirske sile te je u skladu sa željom premijera Narendre Modija da projektuje imidž zemlje u usponu koja potvrđuje svoje mjesto među globalnom elitom.

Signalizirajući mapu puta za buduće svemirske ambicije Indije, Modi je ranije ove sedmice najavio da će indijska svemirska agencija postaviti svemirsku stanicu koju su izradili Indijci do 2035. i da sletjeti indijski astronaut na Mjesec do 2040. godine.

Aktivna od 1960-ih, Indija je lansirala satelite za sebe i druge zemlje i uspješno postavila jedan u orbitu oko Marsa 2014. godine. Indija planira svoju prvu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu sljedeće godine u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

#svijet #IndijaSpaceMissions #ProbniLetovi #Astronauti2025 #SvemirskaAgencija #BengalskiZaljev #LansiranjeSatelita #SvemirskeMisije #SlijetanjeNaMjesec #SvemirskaSila #SvemirskaStanica