Članak

TROJKA TRAŽI SAMO PODOBNE PARTNERE

Bandić: Nemamo šta tražiti s ljudima kojima su lični interesi važniji od državnih

(Patria) - Stranke Trojke ne žele, niti imaju potrebe za političkim partnerom koji ima jasne političke ciljeve i partnerom koji te ciljeve želi realizirati isključivo u skladu sa ustavima, zakonima i ostalim propisima. Oni ne trebaju partnera koji dosljednom primjenom propisa radi na jačanju ustavno - pravnog poretka, jačanju vladavine prava i koji tim putem želi ostvariti temeljni ideal moderne države - jednakost pred zakonom.

Poručio je ovo zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS i član Glavnog odbora te stranke Muamer Bandić.

"Ne treba im partner koji je u stanju ojačati institucije sistema, učiniti ih efikasnim i funkcionalnim, niti partner koji ima kapacitet za izgradnju moderne, građanske države u kojoj svi pojedinci uživaju ista politička prava kao državljani BiH. Ne treba im ni partner koji se zalaže za izgradnju sistema bez povlastica i bez podjela na poziciju i opoziciju", navodi Bandić.

Dodaje da "Trojki trebaju podobni pojedinci koji će dizati ruke na sve što oni predlože, bez obzira jesu li ti prijedlozi nezakoniti ili neustavni. Njima trebaju partneri koje mogu kupiti protuuslugom, tenderom, javnom funkcijom i zapošljavanjem šire i uže rodbine".

"Najbolje primjere takvih odnosa možete naći na višim nivoima vlasti, što je savremena, bosanska inačica privatno - javnog partnerstva koju nam ovi prodavači magle uvode kao normalnost u politički život. Pri tome, trguju svačim i sa svakim, pa i državom ako će šta u tom poslu lično ušićariti. Kada su njihovi lični interesi u pitanju nije problem ni zažmuriti ili zaboraviti da postoji neki Ustav, zakon ili propis koji kaže da to ne može tako", ističe Bandić.

Kako kaže, zbog toga im nije prihvatljiv principijelan stav Stranke za BiH u Skupštini KS da se MORA postupati u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Skupštine Kantona Sarajevo.

"To je temeljni princip naše politike kojim definišemo naš odnos prema državi, pravnom poretku, pa i naš odnos prema koalicionim partnerima. Zbog toga nismo ni mogli glasati za Program rada jer je predložen suprotno članu 60. Poslovnika o radu Skupštine KS. Naš stav je da, ukoliko želimo vladavinu prava, sistem političke vlasti mora biti utemeljen na poštivanju Ustava, zakona i drugih propisa", navodi Bandić.

Poručuje i da: "Stranke Trojke problematiziraju i potpisivanje Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju, koji je potpisao zastupnik SBiH Jasmin Šaljić zajedno sa zastupnicima SDA i DF-a. Mi smatramo da je svaka vlast podložna greškama i zloupotrebama i da mora biti ograničena. Jednako tako i zakonodavna vlast mora biti ograničena Ustavom. Za nas nije prihvatljiv niti jedan zakon ili bilo koji drugi propis, uredba ili član, a koji nije donesen u skladu sa propisanim procedurama".

"Mi nemamo problem da Ustavni sud ocjeni valjanosti pomenutog ili bilo kojeg drugog zakona. Ukoliko je zakon ustavan nema razloga za brigu, a ukoliko nije ili ako procedura nije provedena kako treba, takav zakon nam i ne treba! Tako da mi uopće nije jasno čemu tolika bojazan od jednog najnormalnijeg parlamentarnog zahtjeva?", ističe Bandić.

Kako kaže, svima je jasno da je stvarni razlog loma koalicije nepristajanje Stranke za BiH na suspenziju Ustava FBiH prilikom formiranja Vlade FBiH, što je za predstavljalo brutalno i nedemokratsko razaranje ustavno - pravnog poretka.

Isto tako, kako navodi, Stranka za BiH u Kantonu Sarajevo ne pristaje na parcijalnu primjenu zakona i propisa jer smatramo da propisi nisu švedski stol, pa da primjenjujemo one koji nam odgovaraju, a ignorišemo one koji nam ne odgovaraju.

"Mi ostajemo opredjeljeni da svoje političke aktivnosti temeljimo na pokoravanju zakonima naše zemlje, a ne pojedincima koji putem političke moći ostvaruju lične interese vodeći državu poput štanda na pijaci. Vladavina prava kreće iz skupštinskih klupa i državne uprave. Iluzorno je očekivati da građani Sarajeva poštuju zakone ako ih ne poštuju Vlada i Skupština KS, jer vladavina prava počinje od države, a ne od građana. Država koja ne poštuje zakone ne treba nikome, a Trojka se baš trudi da nama naša bude takva. Mi nemamo šta tražiti sa takvim ljudima. No pasaran!", zaključio je Bandić.

#MuamerBandić #SkupštinaKS #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #VladaKS #BiH