Članak

UPOZORENJA

Pet agencija UN-a: Situacija u Pojasu Gaze je katastrofalna, najugroženija su djeca

Foto: UNICEF/Mohammad Ajjour

(Patria) - Humanitarna situacija u Pojasu Gaze je „katastrofalna“, saopštilo je u subotu pet agencija Ujedinjenih nacija, pozivajući na veću međunarodnu pomoć kako se uslovi pogoršavaju u gusto naseljenoj obalnoj enklavi, javio je AFP.

Njihova izjava uslijedila je u trenutku kada je Izrael rekao da će pojačati svoje udare u Gazi kako bi povećao pritisak na Hamas, a njegovi visoki oficiri upozorili su trupe da budu spremne za ulazak na opkoljenu palestinsku teritoriju.

Saopštenje UN-ovih agencija uslijedilo je kada su u subotu iz Egipta u Gazu stigli kamioni prve pomoći.

"Više od 1,6 miliona ljudi u Gazi kritično je potrebna humanitarna pomoć“, navodi se u saopštenju agencija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i UNICEF, agenciju za djecu. „Najugroženiji su i dalje djeca, trudnice i stari. Skoro polovina stanovništva Gaze su djeca“, dodaje se.

„U Gazi je bila očajna humanitarna situacija prije najnovijih neprijateljstava“, rekli su. „Sada je katastrofalno. Svijet mora učiniti više.“

Ostale tri agencije koje su potpisale izjavu su Svjetski program za hranu, razvojna agencija UNDP i UNFPA, fond za stanovništvo.

#Djeca #GustoNaseljenaObalnaEnklava #Hamas #HumanitarnaSituacija #Izrael #KatastrofalnaSituacija #MeđunarodnaPomoć #OpkoljenaPalestinskaTeritorija #PojasGaze #PrvaPomoć #svijet