Članak

SAD ULOŽILE VETO NA REZOLUCIJU

Rusija traži novi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o izraelsko-palestinskom sukobu

(Patria) - Rusija planira zatražiti još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razgovaralo o rješenjima palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitry Polyansky, javila je agencija TASS.

„Definitivno ćemo sazvati još jedan sastanak Vijeća sigurnosti. Kao što je praksa pokazala, niko se osim nas ne usuđuje to učiniti“, rekao je.

„Što se tiče rezolucije, ne znam koliko brzo ćemo doći u fazu kada ponovo pokušamo da usvojimo rezoluciju. Vjerovatno bi prvo trebalo proći kroz Generalnu skupštinu, koja je tijelo UN-a u kojem su sve 193 države članice organizacije prisutne i postoji takvo pravilo da ukoliko Vijeće sigurnosti ne izvrši svoje funkcije u očuvanju mira i sigurnosti, ovo pitanje ide na Generalnu skupštinu“, rekao je Polyansky.

Prema riječima diplomate, deseta vanredna specijalna sjednica Generalne skupštine o izraelsko-palestinskom sukobu zakazana je za iduću sedmicu.

„Postoji kolektivni apel arapskih i islamskih zemalja u kojima se traži ponovno pokretanje specijalne sjednice. Ključno je da svaka zemlja ima pravo glasa“, dodao je.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu stavile veto na rezoluciju o izraelsko-palestinskom sukobu koju je izradio Brazil. Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo bili su uzdržani od glasanja, dok je ostalih dvanaest članova podržalo nacrt rezolucije.

#Palestine #rezolucija #Rusija #SAD #VijećeSigurnostiUN #svijet