Članak

KAPITALNI PROJEKAT

Svečano otvorenje obnovljenog Velikog parka u ponedjeljak: Još jedna oaza mira na Ilidži

(Patria) - Općina Ilidža i JP Ilidža privode kraju radove na obnovi Velikog parka, čije će svečano otvorenje biti u ponedjeljak u 18 sati uz prigodan program. Riječ je o jednom od kapitalnih projekata Općine Ilidža, a u mandatu Nermina Muzura otvoreno je već nekoliko parkova gdje Ilidžanci ali i brojni turisti provode vrijeme. Za vrijeme ljetne sezone u novom parku Emir Bogunić Čarli tražilo se mjesto više.

Veliki park, koji je prvobitno izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske uspješno je revitaliziran i obnovljen nakon što je u periodu nakon agresije bio u potpunosti zanemaren i prepušten propadanju.

Park koji je prostire na blizu 50.000 metara kvadratnih smješten je na samom početku Velike aleje, a svečano će ga otvoriti načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i direktor JP Ilidža Jasmin Viteškić.

Prošlog mjeseca Veliki park je dobio javnu rasvjetu, a zvaničnim otvaranjem Kanton Sarajevo će dobiti najveću parkovsku površinu uređenu na ovakav način, sa stogodišnjim stablima.

"Veliki park, mnogima poznatiji i kao Kosturnica, stajao je zapušten više od 30 godina, tačnije od samog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem da će njegovom revitalizacijom naši sugrađani dobiti još jedan adekvatan prostor za šetnju i odmor", kazao je ranije načelnik Muzur.

Nakon revitalizacije izletišta Stojčevac, izgradnje Sportsko-rekreativnog centra Čarli i obnove Centralnog trga, vraćanje Velikog parka građanima je još jedan važan korak ka izgradnji sadržaja kakvi su prethodnih godina nedostajali Ilidži.

Veliki park je zamišljen kao mirna zelena oaza, mjesto za šetnju i odmor. Šetnice su popločane, postavljene su klupe, kante za smeće.

#Ilidža #NerminMuzur #oazamira #projekti #Velikipark #magazin1