Članak

PREDSJEDNIK NES-a

Ogrešević o Petom korpusu Armije RBiH: Da ga nije bilo ne bi bilo ni nas, ni Dejtonskog sporazuma ni mira kakav god on bio

(Patria) - Na 31. godišnjicu osnivanja Petog korpusa Armije RBiH delegacija NES-a odala je počast pripadnicima Petog korpusa koji su položili svoje živote za odbranu BiH.

"Mi koji smo učestvovali u stvaranju naše Armije i njenog Petog korpusa jako dobro znamo koliko je to bio težak i trnovit put i kako je bilo organizovati odbranu u nepravednom i nametnutom ratu. Od nas su svi očekivali da padnemo u tišini i nestanemo kao narod, a mi smo u najtežim uvjetima samo hrabrošću i zbijanjem redova stvorili čudo bosanskog otpora.

Da nije bilo Petog korpusa danas ne bi bilo ni nas, jer sasvim sigurno tada ne bi bilo ni Dejtonskog sporazuma ni mira koji je došao poslije toga, kakav god on bio. Mi smo na Peti korpus ARBiH neizmjerno i zauvijek ponosni i uvijek ćemo govoriti o njegovim borcima, bitkama i podvizima, o časnoj borbi i uspješnoj odbrani domovine Bosne i Hercegovine.

Neka nam je sretna 31. i svaka naredna godišnjica naše Sile nebeske", poručio je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza.

#NerminOgrešević #NES #PetikorpusArmije #BiH