Članak

REAKCIJA

SBiH Srebrenica: Zašto Vlada KS ne pomogne u kupovini stanova mladim povratnicima, kao što to radi za bračne parove u KS

(Patria) - Usljed medijskih natpisa da su određena udruženja privilegovana u raspodjeli javnog novca Kantona Sarajevo iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Srebrenica smatraju da se radi o klasičnoj političkoj korupciji i to s ciljem da sredstva navodno namijenjena pomoći povratnicima iskoristi za kupovinu glasova na predstojećim lokalnim izborima.

„Pomoć povratnicima treba da se realizuje putem zvaničnih institucija, a ne delegirati istu na udruženja osnovana od strane lokalnih NiP-ovih političara“, navodi se u reakciji SBiH Srebrenica.

Dodatno pitaju zašto Vlada Kantona Sarajevo ne pomogne sufinansiranje kupovine stanova mladim povratnicima u mjestima povratka, kao što to radi za mlade bračne parove u KS?

"Zašto se izvršne vlasti ne potrude pa da djeca povratnika ne plaćaju skuplje studentske domove? Već je jedini njihov grijeh što imaju ličnu kartu u Srebrenici ili u nekom drugom povratničkom mjestu. Ne mogu jer se novac nemilice troši na stranačka udruženja i njihove "projekte". I što je najžalosnije, informacije sa terena govore da ovo nije usamljeni slučaj već da je udruženje Argentarija i ranije isto djelovala.

Zato i nedavno usvojeni Zakon o pomoći Srebrenici ne ulijeva nadu da će isti biti iskorišten za konkretnu pomoć povratnicima već isključivo da se NiP i SDP učine vidljivim političkim subjektom u Rs-u što sada uistinu nisu, a posebno na regiji Srednjeg Podrinja", navodi se u reakciji SBiH Srebrenica, koji pozivaju nadležno tužilaštvo Kantona Sarajevo da u skladu sa svojim nadležnostima promptno reaguje i stane ukraj očitoj korupciji.

#korupcija #povratnici #Srebrenica #BiH