Članak

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz kaže da Njemačka treba ubrzati deportacije onih kojim je azil odbijen

(Patria) - Kancelar Olaf Scholz kaže da Njemačka treba početi deportovati „u velikim razmjerima“ migrante koji nemaju pravo da ostanu u zemlji, javio je AP.

Scholzovi komentari u intervjuu za nedjeljnik Der Spiegel objavljeni su u petak, kada je
vodeća njemačka opoziciona ličnost pozvala kancelara lijevog centra da napusti svoje
svadljive koalicione partnere i umjesto toga formira vladu s konzervativcima koji će se baviti pitanjima migracija.

Scholz je signalizovao povećanu želju da preuzme ličnu odgovornost za migracije u protekle dvije sedmice, nakon regionalnih izbora na kojima su birači kaznili njegovu trostranačku koaliciju. Konzervativci glavne struje pobijedili su na izborima, a krajnje desničarska Alternativa za Njemačku ostvarila je značajan napredak.

Prošle sedmice, Scholz je najavio zakon kojim bi se olakšale deportacije neuspješnih tražilaca azila. On se sastao s opozicionim liderom Friedrichom Merzom i dvojicom vodećih guvernera država kako bi razgovarali o načinima rješavanja problema migracije - teme zbog koje su njegovi protivnici nemilosrdno napadali vladu.

Vlada je u ponedjeljak obavijestila Evropsku komisiju o privremenim graničnim kontrolama na poljskoj, češkoj i švicarskoj granici. Skloništa za migrante i izbjeglice se pune posljednjih mjeseci jer se značajnom broju tražilaca azila dodaje više od milion Ukrajinaca koji su stigli od početka ruske agresije,.

U intervjuu u petak, Scholz je ponovio da „previše njih dolazi“.

„Moramo konačno deportovati u velikoj mjeri one koji nemaju pravo da ostanu u
Njemačkoj“, rekao je, dodajući da „moramo deportovati više i brže“.

#azil #deportacija #migranti #Njemačka #OlafScholz #Svijet