Članak

RAT TRAJE 20 MJESECI

Zelenski: Ukrajina odbila novi napad Rusije na istočnom frontu

(Patria) - Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su ukrajinske snage odbile novi napad Rusije na grad Avdijevku na istoku zemlje, javio je Reuters.

Zelenski i najviši vojni komandanti posjetili su južni region Hersona, gdje su razgovarali o situaciji tamo i oko Avdijevke i Kupijanska, grada sjeverno od Avdijevke gdje su ruske snage također pojačale napade.

„Hvala svim našim momcima, koji snažno drže odbranu i uništavaju okupatora iz dana u
dan“, rekao je Zelenski u videu objavljenom na Telegramu.

„Ovih dana su ruski gubici zaista zapanjujući, a Ukrajini su potrebni upravo gubici okupatora“, dodao je.

Ured Zelenskog saopštio je da je ruski napad na Avdijevku doveo do „rekordnih gubitaka“ osoblja i opreme, ali nisu dali više detalja o obimu gubitaka.

Moskva je situaciju oko Avdijevke predstavila kao povoljniju za svoje snage. Ukrajinska vojska je saopštila da borbe bjesne duž linije fronta, sa oko 90 borbenih okršaja u posljednja 24 sata. To se može uporediti sa prosječno oko 60 dnevnih okršaja prije sedmicu.

General Oleksandr Tarnavski, koji je predvodio ukrajinske operacije na jugu, izvijestio je o teškim napadima s obje strane, a njegove snage su izvele 1.500 vatrenih misija u 24 sata. On nije pružio podatke o gubicima Ukrajine, ali je rekao da je Rusija izgubila 1.051 osobu, 143 komada vojne opreme i jedno skladište municije.

„Novi talas (napada) je moćan kao i prethodni 10. i 11. oktobra“, rekao je Vitalij Barabaš,
načelnik vojne uprave Avdiivke.

"Vrlo je teško. Ali momci se izdržavaju i odbijaju sve“, rekao je za ukrajinsku televiziju.

Avdijevka, dom velike koksare, postala je simbol ukrajinskog otpora i vidi se kao kapija za obližnji grad Donjeck koji drže Rusi.

Ukrajinske snage polahko napreduju kroz ruska minska polja u kontraofanzivi koju je
započela na istoku i jugu početkom juna, ali Rusija je uzvratila oko Avdijevke i Kupijanska.

Kijev kaže da je cilj ruskih napada da privuče ukrajinske trupe sa drugih frontova i da
pokušaju da ih zauzmu prije nego što nastupi zima.

Institut za proučavanje rata, američka istraživačka grupa, saopštio je da su se ukrajinske snage probile na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonu. Kijev nije komentarisao izveštaj, a Zelenski, koji je posjetio i južni region Mikolajiv, nije iznio detalje o situaciji u Hersonu.

Ukrajina je povratila dijelove regije Herson krajem prošle godine nakon višemjesečne ruske okupacije. Ali ruske snage koje su napustile Herson, najveći grad u regionu, povukle su se samo do druge strane Dnjepra i odatle granatirale grad. Kupiansk, na sjeveroistoku, također su ponovo zauzele ukrajinske trupe krajem prošle godine.

#Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet