Članak

OSUDILI UBIJANJE CIVILA GAZE

Kina i Rusija planiraju da rade zajedno na rješenju dvije države za Izrael i Palestince

(Patria) - Kina i Rusija dijele isti stav o palestinskom pitanju i planiraju da pokušaju zajednički raditi na smirivanju situacije i pomoći u uspostavljanju rješenja o dvije države za Izrael i Palestince, rekao je u petak visoki kineski izaslanik, javlja AP.

Zhai Jun, specijalni izaslanik Kine za Bliski istok, govorio je nakon sastanka u četvrtak u
Kataru sa Mihailom Bogdanovim, specijalnim predstavnikom ruskog predsjednika za Bliski istok i Afriku.

„Osnovni razlog za trenutnu situaciju palestinsko-izraelskog sukoba je taj što palestinskom narodu nisu zagarantovana zakonita nacionalna prava“, rekao je Zhai, prema saopštenju koje je u petak objavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

„Kina i Rusija imaju isti stav o palestinskom pitanju, a Kina je spremna da održava komunikaciju i koordinaciju s Rusijom kako bi promovisala deeskalaciju situacije“, dodao je.

Dvije zemlje žele „igrati pozitivnu ulogu u obnavljanju pregovora o miru između Palestine i Izraela, istinski implementirajući rješenje o dvije države i promovišući sveobuhvatno, pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja u što skorije vrijeme“, rekao je Zhai.

Dvije strane potvrdile su svoju „nepokolebljivu usredotočenost na blisku koordinaciju napora za političko rješavanje ove i drugih kriza u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike“, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi državna novinska agencija Tass.

Kina, koja vidi Sjedinjene Američke Države kao previše proizraelske, rekla je da se protivi
napadima na civile, ali nije osudila početni napad Hamasa koji je započeo najnoviji rat.
Umjesto toga, pozvala je na hitan prekid vatre kako bi zaštitila civile dok Izrael bombarduje Gazu prije moguće kopnene invazije.

„Vjerujemo da kada se bave pitanjima vrućih tačaka u međunarodnoj zajednici, velike sile trebaju biti objektivne i nepristrasne“, rekla je u petak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

U susretu s Bogdanovim, Zhai je rekao da je Peking ožalošćen „velikim brojem civilnih
žrtava uzrokovanih palestinsko-izraelskim sukobom i naglim pogoršanjem humanitarne
situacije u Palestini“. Peking opisuje Hamas kao „pokret otpora“, a ne kao terorističku grupu kao što to čine Izrael i neke druge zemlje.

Zhai se također sastao s katarskim državnim ministrom vanjskih poslova Mohammedom
Abdulazizom al-Khulaifijem, saopštilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Mao, portparolka Ministarstva vanjskih poslova, rekla je da će Zhai otputovati u druge zemlje
Bliskog istoka, ali nije dala više detalja.

Egipatski premijer Mostafa Madbouly rekao je kineskom lideru Xi Jinpingu ove sedmice da „Egipat i druge arapske zemlje visoko cijene dosljednu i pravednu poziciju Kine po
palestinskom pitanju i očekuju da Kina igra veću ulogu u rješavanju trenutne krize“, navodi se u kineskom saopštenju.

Xi je rekao Madboulyju, koji je u Pekingu prisustvovao forumu o kineskoj inicijativi Pojas i put, da je glavni prioritet zaustaviti borbe i spriječiti da izazovu tešku humanitarnu krizu.

Rekao je da je Kina „spremna ojačati koordinaciju s Egiptom i drugim arapskim zemljama kako bi radila na sveobuhvatnom, pravednom i trajnom rješenju palestinskog pitanja“, navodi se u kineskom saopštenju.

#država #Gaza #Izrael #Moskva #Palestina #Peking #ubijanjecivila #Svijet