Članak

PREUZEO ODGOVORNOST

Belgijski ministar pravde podnio ostavku nakon terorističkog napada u Briselu

Konferencija je sazvana toliko iznenada da su novinari jedva uspjeli da stignu do kabineta ministra pravde na vrijeme.

(Patria) - Belgijski ministar pravde Vincent Van Quickenborne iznenada je podnio ostavku u vezi s terorističkim napadom u Briselu u kojem su ubijena dva švedska državljana, javljaju lokalni mediji.

Kako prenosi Rtbf.be, Van Quickenborne večeras je sazvao konferenciju za novinare u svom kabinetu, te tom prilikom iznio nove činjenice u vezi s terorističkim napadom.

Prepoznao je "individualnu grešku", preuzeo punu odgovornost za nju, izvinio se i - rekao da će podnijeti ostavku.

Van Quickenborne je otkrio da su prije tragičnog napada istrage različitih službi otkrile da je Tunis Belgiji poslao zahtjev za ekstradiciju Abdessalema Lassoueda, čovjeka koji je počinio zločin u Briselu i iste večeri poginuo.

Zahtjev je, kako je rečeno novinarima, podnesen 15. avgusta 2022., a 1. septembra je stigao u Briselsko javno tužilaštvo, ali sudija za prekršaje zadužen za obradu zahtjeva jednostavno nije postupio.

Tom sudiji 2022. godine proslijeđen je ukupno 31 međunarodni zahtjev za ekstradiciju, a on je obradio 30. Taj jedan koji nije, upravo se odnosi na dosije teroriste iz Tunisa.

Ministar pravde je ocijenio da je ovo izuzetno ozbiljna greška s tragičnim posljedicama i da on preuzima odgovornost za nju.

- Kao ministar pravde, ni pod kojim uslovima ne mogu da se miješam u odluke sudije za prekršaje. Međutim, ja želim da preuzmem odgovornost za ovu neprihvatljivu grešku.

Apsolutno ne tražim izgovore, i ne pokušavam da ih nađem. Prenio sam ovu informaciju premijeru i najavio mu ostavku na mjesto ministra pravde - rekao je Van Quickenborne novinarima.

Potom se, u ime pravosuđa, izvinio žrtvama i njihovim najmilijima, kao i švedskom narodu i građanima Belgije.

Konferencija je sazvana toliko iznenada da su novinari jedva uspjeli na vrijeme da stignu do kabineta ministra pravde.

Od početka istrage o napadu u Briselu, Van Quickenborne je obećao da će pokazati transparentnost.

#Belgija #Brisel #Ostavka #Švedska #Svijet #Tunis