Članak

VIDEO OBRAĆANJE

Bećirovićeva poruka NSRs-u: Neće biti šutnje pred pokušajima razbijanja države BiH

Ističe i da čelnici entiteta Rs, osim što ne razumiju svrhu ovih zaključaka, očigledno ne razumiju ni poruke demokratskog svijeta.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocjenjuje da današnja posebna sjednica NSRs-a nema nikakav ozbiljan učinak, a da su zaključci koje je on predložio u Predsjedništvu BiH u julu ove godine postigli očekivani rezultat.

Zaključci su, naveo je Bećirović u svom video obraćanju, došli na adrese na koje su trebali doći, i to je najvažnije. I zato je ovo, dodaje, pirova pobjeda entiteta Rs.

- Prvo, cijela domaća i međunarodna javnost je informisana o antidejtonskim aktivnostima organa bh. entiteta Rs, i to više ne može sakriti nikakva entitetska skupština.

Drugo, ovo je poruka da u državnim organima Bosne i Hercegovine neće biti šutnje pred pokušajima razbijanja države.

Treće, ovo je i signal da zaključci mogu biti formulisani i na način da Željka Cvijanović neće moći povući nikakav veto - naveo je Bećirović.

Ističe i da čelnici entiteta Rs, osim što ne razumiju svrhu ovih zaključaka, očigledno ne razumiju ni poruke demokratskog svijeta.

Prema Bećirovićevim riječima, vrijeme je da Dodik i njegovi saradnici sebi postave pitanja -zašto su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli snakcije čelnicima Rs-a i zašto je Evropski parlament sa čak 409 glasova pozvao na uvođenje sankcija čelnicima Rs-a.

- Da li je moguće da cijeli demokratski svijet griješi, a da su u pravu jedino Dodik i njegovi sljedbenici. Ipak, ono što je novina za čelnike Rs-a je da su poslije dugo vremena u političkoj defanzivi.

Do sada su naučili samo da napadaju, prijete i da pokušavaju pravnim nasiljem rješavati probleme. Za razliku od njih, mi ćemo se ponašati odgovorno i ozbiljno - poručio je Bećirović.

#DenisBećirović #NSRs #BiH