Članak

BLISKI ISTOK

Pentagon: Američka mornarica presrela projektile iz Jemena 'potencijalno' namijenjene Izraelu

Brod američke mornarice u Crvenom moru je oborio rakete i bespilotne letjelice koje su ispalili Husi koje podržava Iran u Jemenu

(Patria) - Brod američke mornarice u Crvenom moru je oborio rakete i bespilotne letjelice koje su ispalili Husi koje podržava Iran u Jemenu, vjerovatno na Izrael, saopštio je Pentagon, prenosi AFP.

Tri krstareće rakete i nekoliko dronova presreo je razarač, rekao je novinarima portparol
Pentagona brigadni general Pat Ryder. Napad su „pokrenule snage Husa u Jemenu“ potencijalno prema ciljevima u Izraelu, dodao je.

Brod USS Carney patrolirao je u Crvenom moru kao dio pojačanog američkog vojnog prisustva koje je naredio predsjednik Joe Biden da održi stabilnost nakon rata između Izraela i Hamasa.

Ryder je rekao da su projektili ispaljeni iz Jemena gdje su pobunjenici Husi koje podržava Iran u ratu s vladom koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Rekao je da nema američkih žrtava i da su presretnuti projektili vjerovatno pali u otvoreno more, a ne na kopno.

„Ne možemo sa sigurnošću reći na šta su te rakete ciljale, ali su lansirane iz Jemena, na sjeveru duž Crvenog mora. Naš odbrambeni odgovor bio je onaj koji bismo poduzeli za bilo koju sličnu prijetnju u regionu“, rekao je.

„Imamo sposobnost da branimo naše šire interese u regionu i da odvratimo regionalnu eskalaciju i širenje sukoba koji je počeo Hamasovim napadom na izraelske civile“, dodao je.

#Izrael #Jemen #Pentagon #Svijet