Članak

20 GODINA

U Narodnom pozorištu održana akademija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića

(Patria) - U Narodnom pozorištu Sarajevo održana je akademija povodom 20 godina smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Akademija, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, tradicionalno je okupila brojne zvanice iz društvenog, kulturnog, političkog i akademskog života BiH. Osim brojnih zvanica, programu u Narodnom pozorištu prisustvovao je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kćerke Alije Izetbegovića, te ostali članovi porodice i brojni gosti.

Akademik Mirko Pejanović, ratni član Predsjedništva RBiH, u svom obraćanju podsjetio je na riječi Izetbegovića:

"Bosna i Hercegovina je u ovom ratu imala stradanja kao nikad u prošlosti. Nije ostao kamen nad kamenom. Ali je imala jednu sreću. Njom su u ratu upravljali ljudi, koji su jednako bili patrioti svoje zemlje, bezgranično spremni žrtvovati se za njen opstanak i razvoj u mira", kazao je dodavši da je ovim potvrdio značaj jedinstva ratnog Predsjedništva RBiH u vođenju borbe za integritet i suverenitet BiH.

Kazao je da je za mnoge utjecajne ličnosti iz međunarodne zajednice Alija Izetbegović imao historijsku ulogu u odbrani suvereniteta i integriteta države BiH.

"Istovremeno, državničku ulogu Alije Izetbegovića valja posmatrati u historijskoj ravni sa historijskom ulogom Predsjedništva RBiH kojim je predsjedavao i rukovodio u najtežim uslovima za opstojnost države BiH", kazao je Pejanović.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da Izetebegović bio državnik u najboljem značenju te riječi.

"Mislilac, filozof, pisac, humanista, pravnik. Ali, Alija je prije svega ili uz sve to bio i dobar čovjek. Lično sam ga poznavao i uvjerio se u to. Život Alije Izetbegovića obilježili su borba za slobodu i borba za demokratsku i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Borio se za slobodu i to je plaćao visokom cijenom, koja je uključivala i skoro devet godina zatvora, ali nije odustao. Dostojanstveno je ustrajavao u toj borbi s potpunim uvjerenjem da su sloboda i istina nepobjedive i da se za njih vrijedi boriti, bez obzira kolika se lična cijena plaćala", rekao je Džaferović.

Kazao je da je legalna vlada RBiH, koju je predvodio i čiji je simbol bio Alija Izetbegović, iz rata izašla kao moralni pobjednik kojem se divio cijeli svijet.

"Između ostalog, i zbog toga je Alija Izetbegović poštovan i na Zapadu i na Istoku", zaključio je Džaferović.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

#AlijaIzetbegović #svečanaakademija #BiH #NarodnoPozorište