Članak

ODLUKA PRESDJEDNIŠTVA BiH

NSRs glasa o vetu Željke Cvijanović, SDS još bez konačne odluke kako će glasati

(Patria) - U petak će biti održana sjednica Narodne skupštine Rs na kojoj će se narodni poslanici izjasniti o vetu članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva BiH koji su bez njenog glasa usvojili Željko Komšić i Denis Bećirović.

Nakon što je zaključak usvojen, Cvijanović je pokrenula veto, te je zakazana sjednica NSRs. Riječ je o zaključku o “eskalaciji napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH”.

Kako bi veto dobio podršku potrebno je da glasa 56 od 83 narodna poslanika.

Iz opozicionog SDS-a jednom su već podržali veto Željke Cvijanović, a o sutrašnjem glasanju još nisu zauzeli konačni stav.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević kazao je da će sutra Klub poslanika i članovi Predsjedništva ove stranke održati sastanak na kojem će donijeti konačan stav o vetu.

Narodna skupština prema Ustavu BiH razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je 10 dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 glasova poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

#NSRs #odluka #Predsjedništvo #veto #ŽeljkaCvijanović #BiH