Članak

GRANIČNI PRIJELAZ RAFAH

Sjedinjene Države dogovorile s Egiptom dostavu pomoći Gazi, protesti širom Bliskog istoka

(Patria) - Egipat se složio da ponovo otvori svoj granični prijelaz s Pojasom Gaze kako bi omogućio pomoć Palestincima, saopštile su Sjedinjene Američka države, dok se humanitarna kriza pogoršavala u enklavi i rasplamsavaju antiizraelski protesti širom Bliskog istoka, javlja Reuters.

Regija je ostala nestabilna nakon eksplozije u bolnici Al-Ahli al-Arabi u Gazi kasno u utorak, za koju su palestinski zvaničnici rekli da je usmrtila 471 osobu i okrivili, kako su rekli, izraelski zračni napad. Izrael i SAD su rekli da je uzrok neuspješno lansiranje rakete antiizraelskih palestinskih militanata Islamskog džihada u Gazi, koji su negirali odgovornost.

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je na mreži X da je u bolnici „očigledno ubijeno nekoliko desetina ljudi“, što je mnogo niži broj nego što su prijavili palestinski zvaničnici.

Usred gnjeva zbog eksplozije bolnice, demonstracije su izbile na Zapadnoj obali Palestine, Iranu, Jordanu, Libanu, Tunisu i drugdje.

Izraelske snage ubile su dvojicu palestinskih tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali tokom protesta, rekli su palestinski zvaničnici, dok su libanske snage sigurnosti ispalile suzavac i vodene topove na demonstrante koji su bacali projektile u blizini američke ambasade.

Dok je letio kući nakon posjete Izraelu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je o pomoći za Gazu s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem kasno u srijedu telefonom.

Biden je rekao novinarima da je Sisi pristao da otvori prelaz Rafah od Egipta do Gaze kako bi omogućio oko dvadeset kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć u enklavu, gdje nedostaje hrane, vode, goriva i drugih osnovnih potrepština. Biden nije dao vremenski okvir za otvaranje, ali je glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby rekao da će se to dogoditi u narednim danima nakon popravke puta.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths rekao je Vijeću sigurnosti u srijedu da
organizacija može poslati u Gazu 100 kamiona dnevno, što je nivo od prije početka sukoba. Egipat, koji je ranije rekao da prijelaz Rafah nije tehnički zatvoren, ali da je nefunkcionalan zbog izraelskih napada, rekao je da su se Sisi i Biden složili da pruže pomoć Gazi „na održiv način“.

Oni su koordinisali napore pomoći s međunarodnim organizacijama pod Ujedinjenim nacijama.

#BliskiIstok #BolnicaAlAhliAlArabi #Egipat #Gaza #Izrael #Palestinci #Raketa #Reuters #SAD #SjedinjeneAmeričkeDržave #Svijet