Članak

REAKCIJA

Organizacija islamske saradnje osuđuje 'nekažnjivost' Izraela u ratu u Gazi i krivi Zapad

(Patria) - Organizacija islamske saradnje (OIS) u srijedu je osudila izraelske pristalice zbog toga što su toj zemlji dali „nekažnjivost“ u njenom ratu u Gazi, dok je američki predsjednik Joe Biden bio u solidarnoj posjeti, javila je Al Arabiya.

57-člani blok većinski muslimanskih zemalja „žali međunarodne stavove koji podržavaju
brutalnu agresiju na palestinski narod i daju Izraelu nekažnjivost, koristeći prednosti dvostrukih standarda koji pružaju pokriće za okupatorsku moć“, navodi se u saopštenju OIS-a objavljenom nakon hitnog sastanka ministara vanjskih poslova.

U istoj izjavi okrivljuje se Izrael za raketni napad na bolnicu Ahli Arab u Gazi koju vode kršćani u kojoj je poginula 471 osoba prema ministarstvu zdravlja Gaze.

Arapske zemlje su također pojedinačno okrivile Izrael za incident koji je razbuktao bijes širom Bliskog istoka. Ali Biden je, na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, u srijedu izrazio podršku stavu Izraela da je raketa Islamskog džihada izazvala pokolj u bolnici, navodeći „podatke koje mi je pokazao moj odjel odbrane“.

OIS, sa sjedištem u saudijskom primorskom gradu Džedi, pozvao je međunarodnu zajednicu „da smatra izraelsku okupaciju odgovornom za ove gnusne ratne zločine protiv palestinskog naroda“.

Također je osudilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jer nije zaustavilo nasilje.

„Svi koji su Izraelu dali carte blanch da vodi ovaj smrtonosni rat, dali mu oružje, pa čak i poslali vojna pojačanja da ga podrže u počinjenju ovog gnusnog zločina, bili su u dosluhu s ovim zločinom“, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan rekao je da se mora ukinuti opsada Gaze, dodajući da međunarodna zajednica mora zauzeti odgovoran stav kako bi zaštitila Palestince u Gazi. Ističemo neophodnost isporuke pomoći Gazi kako bi se spriječila humanitarna katastrofa i ističemo neophodnost uspostavljanja palestinske države, dodao je.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da Izrael djeluje „uz punu podršku Sjedinjenih Država i nekih zapadnih zemalja“. Ranije je rekao novinarima u Džedi da bi islamske zemlje koje imaju diplomatske veze sa Izraelom trebale da proteraju ambasadore i „prestanu da izvoze naftu ovom režimu“, iako se u saopštenju OIS-a ne pominju takvi koraci.

#Svijet #islamskezemlje #Palestina #Izrael