Članak

BRITANSKI PREMIJER

Rishi Sunak u posjeti Izraelu i susjednim državama, traži deeskalaciju krize

(Patria) - Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak će posjetiti Izrael dok svjetski lideri pojačavaju napore da spriječe prelivanje sukoba s Hamasom na širu regiju, javio je BBC.

On će se u četvrtak sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom prije nego što otputuje u druge regionalne prijestolnice.

Sunak će izraziti saučešće zbog civila ubijenih u smrtonosnim napadima Hamasa i tražiti da se humanitarna pomoć što prije dostavi u Gazu.

„Svaka smrt civila je tragedija“, rekao je uoči putovanja.

„I previše života je izgubljeno nakon Hamasovog užasnog terorističkog čina.“

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova James Cleverly sastaće se narednih dana s liderima u Egiptu, Turskoj i Kataru kako bi zatražio podršku za mirno rješenje u Izraelu i Gazi. Zalagaće se za sporazum o humanitarnom pristupu Gazi i oslobađanje britanskih talaca koje drži Hamas.

Zvaničnici su također istakli da se ministar odbrane Grant Shapps sastao sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom u Washingtonu kako bi „koordinisao“ njihov pristup.

Vlada će biti odlučna da iskoristi sve diplomatske poluge što je prije moguće, prije očekivane kopnene ofanzive Izraela na Gazu. Putovanja visokih britanskih ministara su uslijedila nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu, koju je u utorak zasjenila smrtonosna eksplozija u bolnici u gradu Gaza.

Biden je rekao da je eksploziju izazvala raketa koju su lansirali palestinski militanti,
podržavajući izraelski izvještaj o incidentu. Palestinski zvaničnici rekli su da je izraelski zračni napad pogodio bolnicu.

Sunak je rekao da britanske obavještajne službe rade na utvrđivanju ko stoji iza eksplozije, rekavši poslanicima da „ne žure s presudom“. U kasnijoj izjavi je rekao: „Napad na bolnicu Al-Ahli trebao bi biti prekretnica za lidere u regionu i širom svijeta da se okupe kako bi izbjegli dalju opasnu eskalaciju sukoba. Pobrinut ću se da UK bude na čelu ovih napora.“

Uoči njegovog putovanja, stotine demonstranata prisustvovalo je bdijenju ispred Downing Streeta u Londonu za poginule u eksploziji u bolnici. Na drugim mjestima u glavnom gradu, kralj Charles je žarko zagovarao vjersku toleranciju i međusobno poštovanje, u pozadini „međunarodnih previranja“ u Izraelu i Gazi.

Premijerovo putovanje uslijedilo je nakon izraelskih upozorenja o kopnenoj ofanzivi u Gazi, gdje postoji zabrinutost zbog humanitarne situacije.

Sunak je rekao da UK radi „danonoćno“ na oslobađanju talaca koje drži Hamas. Potvrđeno je da je najmanje sedam britanskih državljana poginulo nakon napada na Izrael. Vlada je saopštila je da se još devet britanskih državljana vodi kao nestalo.

#Svijet #PremijerUjedinjenogKraljevstva #RishiSunak #Izrael #BBC #BenjaminNetanyahu #Gaza #Hamas #JamesCleverly #Egipat #Turska