Članak

SARAJEVO

Komšić održao sastanak sa Sattlerom i ambasadorima zemalja članica EU

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas s ambasadorima država članica Evropske unije o evropskoj perspektivi Bosni i Hercegovine. Čestitao je otvaranje ”EU kuće” i poželio da bude mjesto susreta i upoznavanja sa EU za sve građane.

Teme razgovora bile su na koji način konkretizovati i ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine, na koji način da vladajuće parlamentarne većine odgovore na očekivanja građana i vrate im optimizam, te uloga međunarodne zajednice u unutrašnjim političkim procesima i podršci evroatlantskom putu naše zemlje.

Predsjedavajući Komšić istakao je svoju punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i želju da se što prije realizuje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koja su zasnovana na evropskim standardima i civilizacijskim dostignućima ljudskih prava i liberalne parlamentarne demokratije.

Na platformi X (ranije Twitter) oglasio se šef Delegacije EU Johann Sattler izražavajući dobrodošlicu Komšiću u EU kući.

"Razgovaralo se o EU perspektivi BiH i mogućnostima koje stvara status kandidata i potrebi da vlasti BiH ispune plan reformi", naveo je Sattler.

#EU #JohannSattler #ŽeljkoKomšić #BiH