Članak

NAKON NAPADA IZRAELA

Vijeće sigurnosti UN-a danas će glasati o sukobu Izraela i Hamasa

(Patria) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će u srijedu glasati o rezoluciji koju je izradio Brazil i koja poziva na humanitarne pauze u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi se dostavila humanitarna pomoć Pojasu Gaze.

Očekuje se da će Vijeće tada raspravljati, na zahtjev Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije, o eksploziji u bolnici u Gazi u kojoj su u utorak poginule stotine ljudi, javlja Reuters.

Palestinski izaslanik UN-a Riyad Mansour okrivio je Izrael za „masakr“ u bolnici, pozivajući na hitan prekid vatre. Izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan izdao je saopštenje u kojem optužuje militantnu grupu palestinski Islamski džihad za odgovornost. Islamski džihad je negirao optužbe.

Vijeće od 15 članova prvobitno je trebalo u ponedjeljak da glasa o brazilskom nacrtu, ali je odgođeno za 24 sata kako bi se omogućilo više vremena za pregovore. Sjedinjene Američke Države su potom tražile dodatno odlaganje jer će predsjednik Joe Biden posjeti Izrael u srijedu.

Bilo je nejasno hoće li Sjedinjene Države, uz pomoć veta kojim tradicionalno štiti Izrael od bilo kakvog djelovanja Vijeća sigurnosti, dozvoliti usvajanje rezolucije. U nacrtu teksta se poziva Izrael, bez imenovanja, da poništi svoju naredbu da se civili iz Gaze presele na jug enklave.

Brazilski nacrt je u suštini detaljnija verzija ruskog teksta koji nije prošao na glasanju u
ponedjeljak, osim što izričito osuđuje „terorističke napade Hamasa“. Umjesto poziva na prekid vatre, poziva se na humanitarne pauze u sukobu kako bi se omogućila dostava pomoći Gazi.

#Svijet #VijećeSigurnosti #HumanitarnePauze #SukobIzraelaIHamasa #PomoćPojasuGaze #EksplozijaUBolnici #MasakrUBolnici #HitanPrekidVatre #IzraelskaOptužba #BrazilskiNacrt #JoeBidenPosjetIzraelu