Članak

KONGRES BLOKIRAN

Biden razmatra zahtjev za pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu vrijedan 100 milijardi dolara

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden mogao bi razmotriti dodatni zahtjev od oko 100 milijardi dolara koji bi uključivao pomoć za odbranu Izraela, Ukrajine i Tajvana, reklo je Reutersu više izvora upoznatih sa zahtjevom.

Očekivalo se da će od Bidena zatražiti da Kongres usvoji dodatni zakon o potrošnji u roku od nekoliko dana, dok Washington odgovara napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, istovremeno nastojeći da nastavi podržavati Ukrajinu dok se bori s ruskom invazijom.

Vijest je objavljena dok se Biden pripremao da otputuje u Tel Aviv i Aman kako bi pokazao podršku Izraelu i također se sastao s liderima Jordana i Egipta o humanitarnoj krizi u Gazi Čelnici Senata rekli su ranije da očekuju da će im Biden do kraja ove sedmice poslati zahtjev za milijarde dolara pomoći za Izrael, Ukrajinu i Tajvan i za sigurnost na američkoj granici.

Dva izvora su rekla da je zahtjev bio za punu godinu finansiranja. Senator Ben Cardin, demokrata i predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Senata, rekao je da još nije vidio konkretnu cifru za dodatni zahtjev, ali da se ne bi iznenadio da je riječ o čak 100
milijardi dolara.

„Nadam se da je to dovoljno da prođemo kroz 2024. godinu“, rekao je Cardin.

Rekao je da misli da ima dobre šanse da prođe Senat uz podršku i Bidenovih kolega demokrata i republikanaca.

„Mislim da je ovo naš najbolji pokušaj da to uradimo“, rekao je Cardin.

Izrael tražio 10 milijardi dolara

Međutim, postoji neizvjesnost oko bilo kojeg zakona u Kongresu, koji prema američkom zakonu kontroliše potrošnju. Predstavnički dom predvođen republikancima je bez predsjedavajućeg i nije u mogućnosti da donese zakon otkako je Kevin McCarthy smijenjen 3. oktobra.

Izvor u Kongresu rekao je da je Izrael tražio deset milijardi. Izrael već prima 3,8 milijardi dolara godišnje od Sjedinjenih Država, prema desetogodišnjem sporazumu koji je počeo 2016. godine.

Kongres je već odobrio 113 milijardi dolara sigurnosne, humanitarne i ekonomske pomoći Ukrajini otkako su se ruske trupe izlile na njenu teritoriju u februaru 2022. Bloomberg je prvi objavio da Biden razmatra zahtjev za 100 milijardi dolara.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da osiguramo da Senat pruži podršku Izraelu i ostatku paketa. Namjeravamo da dobijemo paket do kraja ove sedmice“, izjavio je lider većine u Senatu, demokratski senator Chuck Schumer.

Senator Mitch McConnell, najviši republikanac u Domu, rekao je da očekuje da će zahtjev uključiti pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu, i rekao da republikanci žele da uključi „nešto ozbiljno“ za granicu.

Najviši zvaničnici Bidenove administracije održaće danas tajni brifing za Senat o situaciji u Izraelu i Gazi. Schumer je rekao da demokratski senator Bob Menendez, koji se suočava sa optužbama da je djelovao kao neregistrovani agent za Egipat, neće prisustvovati.

#Svijet #JoeBiden #IsraelDefense #UkraineSupport #TaiwanAid #WashingtonResponse #TelAvivVisit #JordanMeeting #EgyptMeeting #SenateSupport #BorderSecurity