Članak

SOLIDARNOST SA ŽRTVAMA

'Žene u crnom' iz centra Beograda pozvale na prekid rata na Bliskom istoku

Aktivisti nevladine organizacije "Žene u crnom" performansom u centru Beograda pozvali su danas na hitan prekid rata na Bliskom istoku.

(Patria) - Aktivisti nevladine organizacije "Žene u crnom" performansom u centru Beograda pozvali su danas na hitan prekid rata na Bliskom istoku.

Protestom, kako su naveli, žele da iskažu solidarnost s civilima u Izraelu i Palestini.

- Mi izražavamo najdublju solidarnost sa civilima kako u Izraelu, tako i u Palestini, i solidarnost sa našim sestrama po miru, izraelskim i palestinskim drugaricama s kojima sarađujemo duže od tri decenije - izjavila je za RSE aktivistica "Žena u crnom" Staša Zajović.

Navodi da su od početka rata u kontaktu s mirovnim aktivisticama u Izraelu i Palestini, te dodaje da bi i Međunarodni krivični sud morao da ispita eventualne ratne zločine koje su počinile obje strane u sukobu.

U napadu militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra poginulo je 1.300 civila. EU i SAD označile su Hamas terorističkom organizacijom.

U uzvratnom napadu izraelskih vazdušnih snaga u Gazi poginulo je više od 2.700 ljudi. U Gazi je na snazi potpuna blokada, ponestaje goriva, hrane i vode, a pregovara se o dostavljanju pomoći.

Ujedinjene nacije u više navrata pozvale su na osiguravanje sigurnog prolaza za humanitarnu pomoć, kao i za ljude koji bježe iz Gaze nakon ultimatuma Izraela za evakuaciju.

U današnjem saopštenju Ujedinjene nacije upozorile su na moguće ratne zločine.

#ŽeneUCrnom #Beograd #Protesti #Gaza #izraž #Palestina #Region