Članak

JAVNA OBRAĆANJA

Okerić optužio Šaljića da pomaže opoziciji, on mu odgovorio da trojka ruši vlastitu vladu i načelnike Centra i Novog Sarajeva

(Patria) - Kako se bliži 25. oktobar i sjednica Skupštine KS na kojoj će biti razmatrana ostavka premijera KS Nihada Uka, tako se zaoštravaju odnosi među zastupnicima u Skupštini KS.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NIP) na društvenoj mreži Facebook dao je svoje viđenje aktuelne situacije, a posebno osvrćući se na jednog zastupnika Stranke za BiH čiji se ministri i izbacuju iz Vlade KS. Njemu je zasmetalo što je zastupnik Stranke za BiH Jasmin Šaljić podržao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS, odnosno što je pomogao SDA i DF-u u toj namjeri.


Na te prozivke na svom profilu danas je odgovorio zastupnik Stranke za BiH Jasmin Šaljić.

„Ne vidim u čemu je problem da se pokrene zahtjev za ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona pa i zakona o visokom obrazovanju? Očigledno da je predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo nepoznanica, da je to sastavni dio parlamentarne demokratije. Mnogo je bolje i za nas zastupnike kao i za građane, da možemo sve zakone i odluke poslat na ocjenu ustavnosti jer time dobijamo kvalitetnija rješenja.

Svoj potpis na Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju stavio sam iz gore navedenih razloga ali i zbog toga što su ovi zastupnici podržali moju inicijativu da se nakon intoniranja himne BiH prije početka svake sjednice oda počast za sve poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Skupština Kantona je glasanjem usvojila inicijativu sa 22 glasa ZA! A, ja sam mislio da će to biti jednoglasno. Zamislite 13 zastupnika iz nekih razloga nije bilo ZA, nisu glasali, bili odsutni, bili suzdržani a neki čak bili i protiv. Inicijativa ne bi prošla bez glasova opozicije odnosno zastupnika iz SDA i DF-a.

Za ovu inicijativu nisam imao podršku ni od predsjedavajućeg Okerića koji je usput opstruirao ovu moju inicijativu na način da je nije uvrštavao na dnevni red a meni savjetovao da odustanem. Problem u inicijativi je rečenica odavanje počasti svako na svoj način učenjem Fatihe ili na neki drugi način. Ovdje je izgleda problem samo "Fatiha". Šta će reći stranci, šta će reći ambasade itd.“, naveo je Šaljić.

On dalje navodi da se Stranka za Bosnu i Hercegovinu izbacuje iz kantonalne koalicije samo zbog toga što nije podržala Šmitovo antiustavno djelovanje i oktroisanu nametnutu Vladu FBiH izabranu mimo demokratske volje naroda.

„Od samog početka niste htjeli nista konkretno da radite, Skupština Kantona se bavila isključivo trivijalnim stvarima. Na lokalnom nivou rušite svoje načelnike i koalicione partnere iz trojke, primjeri su opština Centar i opština Novo Sarajevo. Na nivou Kantona srušili ste svoju Vladu. E to je vaša politika a ne naša iz SBiH gospodine Okeriću“, naveo je Šaljić.

#ElvedinOkerić #JasminŠaljić #SkupštinaKS #VladaKS #BiH