Članak

TUZLA

Vlada TK pripremila rebalans Budžeta za 2023.

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) pokrenula je proceduru izmjena i dopuna Budžeta za 2023. i Izmjena i dopuna Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2023. godinu.

(Patria) - Vlada Tuzlanskog kantona (TK) pokrenula je proceduru izmjena i dopuna Budžeta za 2023. i Izmjena i dopuna Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2023. godinu.

Cilj je usklađivanje prihoda i primitaka s ostvarenim prihodima za period januar - septembar 2023., te procjenom do kraja 2023., kao i usklađivanje rashoda i izdataka s procijenjenim prihodima.

Ovim izmjenama planira se povećanje gornje granice rashoda u iznosu od skoro 4 miliona KM, pri čemu se najznačajnija dodatna izdvajanja odnose na povećanje sredstava za subvencioniranje aviolinija, kao i za unapređenje stanja na UKC Tuzla.

Na potrošačkoj jedinici Ministarstvo zdravstva povećanje treba da iznosi 1.134.000 KM.

Od tog iznosa 300.000 KM se odnosi na projekat prve faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla, te 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla.

Za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima planirano je 200.000 KM, a za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata 30.000 KM.

Ministarstvo finansija TK zaduženo je da poveća sredstva na potrošačkoj jedinici JP Međunarodni aerodrom Tuzla, i to u iznosu od 2,5 miliona KM kao subvencije za aviolinije.

Ministarstvo će povećati i planirana sredstva Kantonalnoj upravi za šumarstvo, i to u iznosu od 143.524 KM, za finansiranje troškova Izvedbenih projekata šumsko-uzgojnih radova JP "Šume Tuzlanskog kantona" d.d. Kladanj.

Osim navedenog planirat će se i povećanje od 85.000 KM na potrošačkoj jedinici Podrška povratku prognanih lica za realizaciju projekta u povratničkim gradovima/općinama.

Današnjim Zaključkom Ministarstvo finansija zaduženo je da 24. oktobra Vladi TK dostavi prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2023.

#bih #RebalansBudžeta #VladaTK #VladaTuzlanskogKantona