Članak

POZIV NA OPREZ

Napadač koji je u Briselu ubio dvije osobe i treću ranio još nije uhapšen

(Patria) - Dvoje švedskih državljana ubijeno je sinoć u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena. Napadač koji je identifikovan je Tunižanin koji ilegalno boravi u Belgiji ali se za njim još traga.

Glasnogovornik federalnog tužioca Eric van Duys rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku. Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani. Treća je žrtva je također Šveđanin. Počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti.

Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristersson.

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer istaknuo je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija.

#Belgija #Brisel #Švedska #ubistvo #Svijet