Članak

PODRŠKA

Blinken naglasio duboku posvećenost Sjedinjenih Država Izraelu

(Patria) - Državni sekretar SAD Antony Blinken podvukao je „duboku posvećenost“ Sjedinjenih Država pravu Izraela da se brani nakon razgovora s najvišim zvaničnicima u Tel Avivu, javio je BBC.

U svojoj drugoj posjeti Izraelu nakon smrtonosnih napada Hamasa, Blinken se sastao s
premijerom Benjaminom Netanyahuom. On je ponovo potvrdio podršku SAD i njihovu
spremnost da pomogne zemlji, saopštio je State Department.

„Znate našu duboku posvećenost pravu Izraela, zaista, njegovoj obavezi da se brani i da brani svoj narod“, rekao je Blinken.

Pojavljujući se na fotografiji sa izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom, najviši
američki diplomata je dodao: „Uvijek imate podršku Sjedinjenih Država.“

Blinken je također razgovarao s Netanyahuom o američkoj koordinaciji sa UN-om i regionalnim partnerima za humanitarnu pomoć, saopštio je State Department.

Vazdušne sirene su se oglasile u jednom trenutku tokom njihovog sastanka, a Blinken i
Netanyahu su se sklonili u bunker na pet minuta prije nego što su nastavili razgovore u
komandnom centru ministarstva odbrane, javio je Reuters.

Posjeta dolazi u trenutku kada humanitarna kriza u Gazi dostiže kritičnu tačku jer ponestaje vode, hrane i medicinskih zaliha. Više od 2.700 Palestinaca je ubijeno, a 9.700 ranjeno u Gazi. Najmanje 30 Amerikanaca je među mrtvima, dok se za 13 još uvijek vodi nestalo, prema najnovijim podacima američkog State Departmenta. Smatra se da je nestale oteo Hamas, a Blinken je razgovarao s Netanyahuom kako bi mogli osigurati oslobađanje skoro 200 ljudi.

Prošle sedmice, Blinken je održao sastanke u Tel Avivu prije nego što je napravio nekoliko drugih posjeta u regionu, uključujući Jordan, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Tokom svoje turneje po arapskim zemljama, Blinken je obećao podršku izraelskoj vladi, dok je tvrdio da Izrael mora afirmisati „zajedničke vrijednosti za ljudski život i ljudsko dostojanstvo“.

#AntonyBlinken #Izrael #SAD #Svijet