Članak

OČITA NERVOZA

Dodik nastavio s cirkusom i nakon sastanka koalicije: Nakon prvog novinarskog pitanja napustio press konferenciju

Foto: Patria

(Patria) - Predsjednik Rs-a Milorad Dodik i nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu pokazao je veliku nervozu te je u predstavljanju tema sa sastanka napravio nekoliko grešaka. Očito je današnji sudski proces ostavio traga pa je nepoštovanje koje je pokazao na Sudu BiH prenio i na novinare koji su došli na press konferenciju.

Njegovo obraćanje je stvorilo konfuziju i kod novinara, pa nakon što je novinarka N1 postavila pitanje, Dodik joj je odbrusio i rekao da očito nije slušala. Nakon toga je samo napustio govornicu, a zatim su se udaljili i Nikšić i Čović. A da je Dodik imao greške u obraćanju, potvrdio je i lider SDP Nermin Nikšić koji je pojasnio o kojim zakonima je danas postignut dogovor.

Dodik je kazao da su to Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, a zapravo se radi o Zakonu o spriječavanju pranja novca.

Dodao je da će se do kraja ove sedmice finalizirati ovi zakoni da bi se do kraja mjeseca i usvojili. Kada je riječ o Zakonu o sudovima ostalo je da se usaglasi gdje će biti smješteno Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Kada je riječ o Izbornom zakonu BiH dogovoreno je da on ide dalje na radne grupe koji će utvrditi određene elemente tog zakona. No, Dodik je prvo rekao da je riječ o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, pa se naknadno ispravio.


On je kazao da je i na sastanku bilo riječi o Rezoluciji o suverenitetu ali da osim HDZ-a drugi partneri nisu to spremni podržati.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, Dodik je ostao na pozciji da se traži rješenje da se strane sudije zamijene domaćim.

"Mi iz RS smatramo da treba krenuti ka izradi zakona o Ustavnom sudu kako bi se zamijenila participacija odnosno učešće stranih sudija tako što bi izbor dvojice sudija išao iz Rs, četiri iz FBiH i tri da su državljani BiH i birala bi PS BiH kako je predviđeno. Ostalo je da partneri u FBiH to izuče. Vjerujem da to nije nova opstrukcija i da će to biti uvaženo i da se možemo brzo kretati ka tome", kazao je Dodik.

On je dodao da traže i deblokiranje projekata istočne i južne interkonekcije, kao i nastavak izgradnje HE Buk Bijela i aerodroma Trebinje.

Govorio je i o evropskom putu BiH, te je kazao da su napravili izuzetak zbog mogućnosti otpočinjanja procesa pregovora te su pristali na usvajanje dva reformska zakona.

"Mi iz Rs-a smo smatrali da treba da se zaustavi bilo koje odlučivanje na nivou BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH. Mislim da je razumno da postupimo tako što ćemo ova dva zakona izdvojiti kako bi dali ponudu EU u uvjerenju da će EU reagovati pozitivno i dati status pregovarača u daljem kretanju ka EU", kazao je Dodik.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako je na sastanku bila izvrsna atmosfera.

"Definirali smo da moramo brže raditi u Vijeću ministara kako bi Parlamentarna skupština zasjedala u jednom kratkom vremenu da bi dobili šansu prije dolaska evropskih predstavnika. Čini mi se da smo ćemo oko i svih drugih zakona imati bržu dinamiku. Zadovoljan sam i načinom na koji smo komunciirali i snažno smo vrata EU otvorili današnjim dogovorom i kazali smo da niko ne smije kočiti nijedan ekonomski projekat", kazao je Čović.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je kazao da su neki partneri pokazali da su zbog evropskog puta spremni potisnuti neke svoje političke odluke.

"Jako je važno da nastavimo u ovakvoj atmosferi. Prije sjednice PS BiH imat ćemo još jedan sastanak gdje ćemo utegnuti sve ovo što smo govorili kako bi na sjednicama Parlamenta ti zakoni bili i usvojeni. Od EU očekujemo da i oni održe svoju riječ iako među njima i onih koji nisu za otvaranje pregovaračkog postupka", kazao je Nikšić.

Naredni sastanak bit će održan vrlo brzo čiji će domaćin biti trojka, s obzirom da je sjednica Predstavničkog doma zakazana za 31. oktobar.

#BiH #DraganČović #koalicija #MiloradDodik #NerminNikšić