Članak

POTREBNA DVOTREĆINSKA VEĆINA

Posebna sjednica o vetu Željke Cvijanović u petak

(Patria) - Kolegij Narodne skupštine Republike srpske danas je odlučio da Deseta posebna sjednica, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, bude održana u petak, 20. oktobra 2023, sa početkom u 11 časova.

Na jednoglasno usvojenom Prijedlogu dnevnog reda je tačka – Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike srpske po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta Republika srpska na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine, broj: 01-50-1-2975-25/23, usvojen bez konsenzusa na 8. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 10. oktobra 2023. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike srpske.

Podsjećamo, u zaključku čiji je autor član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a koji je podržao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, navodi se, da institucije Republike srpske atakuju na Dejton i Ustav BiH. Za zvaničnike Rs traže sankcije Europske unije.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike srpske razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Kako sada stoji omjer snaga u NSRs postoji potrebna dvotrećinska većina.

#DvotrećinskaVećina #NSRs #VitalniInteres #ŽeljkaCvijanović #BiH