Članak

PATRIJARH SPC-a

Porfirije u Podgorici: Ispoljite svoj identitet kao Srbi

Poruka dolazi uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, zakazanog za početak novembra, a u čijem je fokusu nacionalno, vjersko i jezičko izjašnjavanje građana.

Foto: RSE

(Patria) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je građanima Crne Gore kako osjeća potrebu da ih podrži da u svakoj prilici odlučno ispolje "svoj identitet kao vjernici SPC-a, govornici srpskog jezika i dični pripadnici srpskog naroda".

- To je pravo, odgovornost, obaveza i dužnost svakog od nas - rekao je sinoć Porfirije ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje mu je priređen doček na početku dvodnevne posjete Crnoj Gori.

Istu poruku s istog mjesta poslao je i s liturgije 15. oktobra kojoj je prisustvovao i ruski ambasador u Podgorici Vladislav Maslenikov.

Poruka dolazi uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori, zakazanog za početak novembra, a u čijem je fokusu nacionalno, vjersko i jezičko izjašnjavanje građana.

Prosrpske i proruske snage i mediji u Crnoj Gori vode kampanju pozivajući građane da se izjasne kao Srbi i tako državi "vrate srpski identitet". Prema posljednjem popisu iz 2011., u Crnoj Gori živi 29 posto Srba i 45 posto Crnogoraca.

Hrvatska je protestvovala kod crnogorskih vlasti zbog prikazivanja "poznatih ličnosti iz hrvatske historije" kojima se na bilbordima u Crnoj Gori promoviše srpski identitet uoči popisa stanovništva.

Porfirije je pojasnio kako je potrebno da građani očuvaju svoj srpski identitet jer "živimo u vremenu razaranja tradicionalnih identiteta".

- U vremenu napadnog nametanja konstruisanih identiteta u svrhu manipulacija i mahinacija, važno je odbraniti i sačuvati ono što jesmo - svoj vjerski, lični, porodični, nacionalni, identitet naših predaka, ali i naših potomaka - kazao je Porfirije.

Poglavari SPC-a godinama negiraju crnogorsku naciju tumačeći je kao dio šireg srpskog identitea, piše RSE.

Svečanosti su, pored više stotina građana, prisustvovali i funkcioneri partija koje su od 2020. na vlasti, prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije.

Prisutni su bili i lideri desničarskih partija iz Srbije - Boško Obradović iz "Dveri" i Milica Đurđević Stamenkovski iz "Zavetnika."

#CrnaGora #patrijarh #Podgorica #Porfirije #Region #SPC