Članak

IZ PRAVCA MORA

Novi izraelski napad na sirijski aerodrom u Halepu

Izrael je u zračnom napadu gađao aerodrom u gradu Halep koji drži sirijska vlada, rekao je ratni posmatrač, nekoliko dana nakon što je sličan napad pogodio aerodrome u Halepu i Damasku.

(Patria) - Izrael je u zračnom napadu gađao aerodrom u gradu Halep koji drži sirijska vlada, rekao je ratni posmatrač, nekoliko dana nakon što je sličan napad pogodio aerodrome u Halepu i Damasku.

„Izraelski zračni napad iz pravca mora pogodio je aerodrom u Halepu“, rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, koji je na čelu Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Sirijski državni mediji također su potvrdili napad, a državna TV je izvijestila o „izraelskoj agresiji usmjerenoj na međunarodni aerodrom Halep“.

U četvrtak su izraelski udari izbacili iz upotrebe dva glavna sirijska aerodroma Damask i Halep, u prvom takvom napadu od kada je Hamas napao na Izrael tokom prošlog vikenda.

Subotnji udari pogodili su aerodrom „satima nakon što je ponovo počeo da radi, čime je ponovo isključen“, rekao je Abdel Rahman, koji ima široku mrežu izvora unutar Sirije.

Izraelski napadi su u više navrata uzrokovali zaustavljanje letova na aerodromima u glavnom gradu Damasku i sjevernom gradu Halepu, a oba su pod kontrolom vlade Bashara al-Assada.

Tokom više od decenije rata u Siriji, Izrael je pokrenuo stotine zračnih napada prvenstveno gađajući snage koje podržava Iran i borce libanskog Hezbollaha, kao i položaje sirijske vojske.

Izrael rijetko komentariše napade koje izvodi u Siriji, ali je više puta rekao da neće dozvoliti svom najvećem neprijatelju Iranu, koji podržava al-Assada, da proširi svoje prisustvo tamo.

#Aerodrom #AerodromHalep #Izrael #napad #Sirija #Svijet