Članak

AVDIJEVKA

Žestoke borbe na istoku Ukrajine, Kijev tvrdi da je njihov ključni grad pod neprestanim napadima

U gradu je ostalo oko 1.600 civila, a predratna populacija je bila 31.000.

(Patria) - Ukrajinski zvaničnici izvijestili su o intenzivnim borbama dok su ruske snage u subotu peti dan zaredom nemilosrdno napale grad Avdijevku na istoku Ukrajine, javio je AP.

Gradski čelnik Vitali Barabaš izvijestio je da Moskva raspoređuje dodatne snage da opkoli strateški važan grad u istočnoj regiji Donjecka, koji se nalazi sjeverno od glavnog grada regije pod ruskom kontrolom, koji se također zove Donjeck.

„Neprijatelj nije prestao ni da napada ni da granatira položaje“ oko Avdijevke, rekao je.

U gradu je ostalo oko 1.600 civila, a predratna populacija je bila 31.000.

Barabašovi komentari uslijedili su nakon što je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia rekao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u petak da su pojačani napadi na istoku predstavljali novu fazu u kampanji Moskve u Ukrajini.

„Ruske trupe su već nekoliko dana prešle u aktivna borbena dejstva praktično na cijeloj liniji fronta. … Takozvana ukrajinska kontraofanziva se stoga može smatrati završenom“, rekao je.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ove sedmice da ukrajinske snage drže ruske trupe podalje i „drže naše tlo“.

Vršilac dužnosti regionalnog guvernera Donjecka Ihor Moroz rekao je u subotu da su u ruskom granatiranju regiona u prethodna 24 sata ranjena 22 civila.

Dalje na sjeveru, borbe duž sjevernog dijela ukrajinskog istočnog fronta „značajno su se pogoršale“ posljednjih dana, napisao je u subotu na Facebooku general Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Sirski, koji je posjetio trupe u toj oblasti, rekao je da su se ruske snage pregrupisale nakon gubitaka i da pojačavaju napade oko sela Makivka i kreću se prema gradu Kupiansk, s ciljem da opkole Kupiansk i stignu do rijeke Oskil.

#RatUkrajina #rusija #ukrajina #Svijet