Članak

SARAJEVO

Počeo Kongres SDA: Aplauz za ambasadora Palestine

Najvećim aplauzom pozdravljen je ambasador Palestine

(Patria) - Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Sarajevu.

Kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA. On je upravo i otvorio 8. Kongres.

Na Kongresu je prisutan veliki broj gostiju, ambasadora stranih zemalja, kao i predstavnika drugih stranaka, među kojima su predstavnici NES-a, DF-a, HDZ 1990.

Najvećim aplauzom pozdravljen je ambasador Palestine Rezeq Namoor.


Izetbegović je zahvalio Nerminu Ogreševiću, lideru NES-a, Dženanu Đonlagiću, generalnom sekretaru DF-a, članici Predsjedništva SBiH Begiji Smajić, kao i predstavnicima HDZ 1990 na dolasku.



Tu su i predstavnici iz regiona, kao i predstavnici AK partije iz Turske.

Na Kongresu učestvuje više od 1200 delegata.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za potpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Kako je tada saopćeno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Također je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, danas će biti održan u Sarajevu.

U nastavku donosimo fotografije s Kongresa









#BakirIzetbegović #BegijaSmajić #BiH #DženanĐonlagić #NerminOgrešević #SDA