Članak

Efendić: Trojka smjenom Vlade KS nanosi sebi štetu, do kraja mandata bit će još promjena

(Patria) - Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić bio je gost Jutra za sve, a govorio je o rekonstrukciji Vlade KS u kojoj više nema mjesta za SBiH.

„To nije šteta za Stranku za BiH, mislim da je to veća šteta za Vladu KS. Umjesto da se posvetila poslu i rješavanju problema, godina se izgubila u pričama o rekonstrukciji. Oni nemaju konkretnu primjedbu na rad ministara, ovo je odluka stranaka trojke. Mislim da su nanijeli štetu političku sebi, donijeti odluku da budu u koaliciji sa nekoliko pojedinaca, mislim da nije dobra odluka“, kazao je Efendić.

On je kazao da je takva situacija već u Federaciji BiH, što se vidi iz podjele pozicija, imenovanjima.

Kazao je da se radi o želji trojke da zadrži svoje direktore i da ne žele ništa da mijenjaju.


„Mi smo ciljano tražiti ministra komunalne privrede i željeli smo riješiti probleme. Ministar Bečarević je bio potpuno blokiran, direktori komunalnih preduzeća su dobili instrukciju da s njim ne sarađuju po nalogu svojih političkih šefova. Zamislite da ministar ne zna ko je direktor KJKP Rad. U Sarajevu je uspostavljen jedan nakaradan sistem u kojem stvarna vlast pripada direktorima“, kazao je Efendić navodeći da će do kraja mandata biti još promjena u Vladi KS.

Na pitanje ko vodi procese u KS, Efendić je kazao da su to lideri trojke sa još nekoliko pojedinaca.

Predsjednik SBiH mišljenja je da je ministar Bečarević zasmetao i zbog upozorenja državnoj vlasti o Istočnoj interkonekciji.

„Činjenica da je on reagovao na dešavanja u gasnom sektoru je razljutila trojku. Elmedin Konaković je učesnik promjene najmanje pet Vlada. Više sam siguran da ovo neće biti zadnja rekonstrukcija. Prije će biti da će se to raspasti. Princip trgovine po kojem je napravljena sada, to se ne može održati“, kazao je Efendić.

On je dodao da su u Kantonu Sarajevo brojni problemi u zdravstvu, saobraćaju, te da ni nova Vlada neće dati rezultate.

Na pitanje hoće li BiH biti u pat poziciji do narednih izbora kazao je da se dogodilo sve ono na šta su upozoravali te da su zbog toga i odustali od ulaska u državnu vlast te da su zagovarali da se ide u razgovore sa opozicijom u Rs umjesto sa Miloradom Dodikom.

Efendić je kazao da će SBiH i DF u svakoj prilici u Domu naroda zaustaviti štetne zakone.

"Ako se bude desilo sa Izbornim zakonom, državnom imovinom isti će biti slučaj, neće biti kvoruma jer se pridružuju i kolege iz SDA. Dobro je da postoji ovaj mehanizam", kazao je Efendić.

#koalicija #SemirEfendić #trojka #BiH