Članak

KRALJEVSKA MORNARICA

London šalje brodove pred obale Gaze u znak podrške Izraelu

(Patria) - Ujedinjeno Kraljevstvo će poslati dva broda Kraljevske mornarice i osmatračke letjelice u istočni Mediteran u planovima za „jačanje sigurnosti“, javio je BBC.

Avion će početi patrolirati u petak kako bi „pratio prijetnje regionalnoj stabilnosti, kao što je transfer oružja terorističkim grupama“. Također šalju tri helikoptera Merlin i odred kraljevskih marinaca.

Rishi Sunak razgovarao je u četvrtak s izraelskim premijerom kako bi potvrdio podršku
Ujedinjenog Kraljevstva. Njegov poziv izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu trebao je „ponovo potvrditi stalnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Izraelu nakon užasnog terorističkog napada Hamasa“, rekao je Downing Street.

„Dodatna vojna pomoć biće raspoređena u narednim danima kako bi se ojačala sigurnost u širem regionu i ublažili svi pokušaji eskalacije sukoba“, dodaje se.

Sunak je „ponovio da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji rame uz rame s Izraelom u borbi protiv terora i složio se da Hamas više nikada neće moći počiniti zločine protiv izraelskog naroda.“

„Napominjući da se Hamas upleo u civilno stanovništvo u Gazi, premijer je rekao da je važno poduzeti sve moguće mjere za zaštitu običnih Palestinaca i olakšanje humanitarne pomoći.“

Dvojica premijera su se „složila da ostanu u bliskom kontaktu i da istraže svaku dalju podršku koju UK može pružiti“.

#Hamas #Izrael #UjedinjenoKraljevstvo #Svijet