Članak

NEMA VODE, STRUJE, HRANE

UN traži 294 miliona dolara za hitne potrebe u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali

(Patria) - Ujedinjene nacije su izdale hitan apel za 294 miliona dolara za rješavanje „najhitnijih potreba“ u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je više od 400.000 Palestinaca napustilo svoje domove posljednjih dana, javio je AFP.

Sredstva će biti iskorištena za pomoć za više od 1,2 miliona ljudi, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Humanitarne potrebe pojačane eskalacijom u Gazi u maju 2023. i pogoršanjem situacije na Zapadnoj obali „ostavile su humanitarne organizacije bez resursa potrebnih da adekvatno odgovore na cijeli niz potreba ranjivih Palestinaca“, navodi OCHA u svom apelu.

Gotovo 60 posto domaćinstava u Gazi se smatralo nesigurnim u pristupu hrani prije početka novih neprijateljstava. U četvrtak kasno, broj raseljenih u Gazi porastao je za preko 84.400 ljudi i dostigao više od 423.300, prema podacima OCHA.

Nakon izraelskih udara na vodovodnu infrastrukturu i prestanka opskrbe vodom enklave od strane Izraela od nedjelje, „većina stanovnika Pojasa Gaze više nema pristup pitkoj vodi od pružalaca usluga ili kućnoj vodi kroz cjevovode“, saopštila je OCHA.

„UNICEF izvještava da su neki već počeli piti morsku vodu“, dodaje se.

Osim toga, „zdravstvene ustanove su pretrpane, nedostaju medicinske zalihe, a pristup bolnicama i medicinskoj njezi ometaju tekuća neprijateljstva i oštećeni putevi.“

Gaza je dom za oko 50.000 trudnica, od kojih bi 5.500 trebalo da se porodi u narednom mjesecu, „koje se bore za pristup osnovnim zdravstvenim uslugama dok su zdravstveni radnici, bolnice i klinike na udaru.“

#Gaza #pomoć #UN #voda #Svijet