Članak

MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić: Pozivam Njemačku da se ne blamira i povuče Schmidta, neka ide kući

(Patria) - Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je da je Christian Schmdit njemački građanin koji u BiH boravi na osnovu diplomatske note njemačke ambasade a ne Vijeća sigurnosti UN-a.

"U više navrata kada je napuštao pa dolazio u BiH kršio je propise što šteti ugledu Njemačke. Kršio je proveduru jer je njegovo obezbjeđenje koristilo duge cijevi", kazao je Nešić navodeći da je to oružje vraćeno u julu 2022. godine u Njemačku.

Dodao je da je iz Aneksa 10 vidljiva potreba imenovanja visokog predstavnika u skladu sa procedurama.

"Mi u Ministarstvu sigurnosti BiH vidimo da je to relacija Savezna republika Njemačka – MIP. Nigdje ni u jednom dokumentu nije vidljivo da je Schmidt najavljen ispred Savjeta bezbjednosti UN-a nego ispred Njemačke ambasade.
Do odluke Savjeta bezbjednosti UN-a mi imamo njemačkog građanina koji zauzima kancelariju OHR-a.

Pozivam Tužilaštvo BiH da poštuje legitimne institucije kad već postupa po nelegitimnim.

"Da provede istragu i obavijesti javnost o rezultatima. Ja sam spreman dati sve dokaze i odazvati se. Od MS BiH sam tražio da se izjasni o boravku Schmidta u BiH. Gospodin Schmdit nije visoki predstavnik već diplomata Njemačke. Pozivam Njemačku kao zemlju od velikog utjecaja da ne blamira ni sebe, a ne ponižava ni nas, i da povuku ovog svog diplomatu neka ide kući", kazao je Nešić.

U dopisu koji je upućivala Ambasada Njemačke navedeno je da se radi o visokom predstavniku.

Negirao je da je ova istraga provedena zbog predstojećeg suđenja Miloradu Dodiku. Dodik je optužen zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

"Ovo nema nikakve veze sa optužnicom i mislim da ona nije osnovana. Vjerujem da će Sud pokazati da nije podložan utjecaju bilo kome", kazao je Nešić o optužnici protiv Milorada Dodika.

Na pitanje da li mu je povećan stepen obezbjeđenja, Nešić je kazao da vjeruje u bezbjednosne agencije i to je njihov posao, a ne moj.

#ChristianSchmidt #NenadNešić #UN #visokipredstavnik #BiH