Članak

AKCIJA FUP-a

Uhapšeni Bišćani koji su oteli Pakistanca i za njegovo oslobađanje tražili 15.000 eura

Federalna uprava policije (FUP) uhapsila je jučer pet osoba iz Bihaća osumnjičenih za otmicu državljanina Pakistana.

(Patria) - Federalna uprava policije (FUP) uhapsila je jučer pet osoba iz Bihaća osumnjičenih za otmicu državljanina Pakistana.

FUP je saopštio da su njihovi policijski službenici, pod nadzorom Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), na području USK provodili istražne radnje s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog dijela otmica.

"Državljanina Pakistana A.S. otelo je 9. oktobra više osoba iz Bihaća, nakon čega su otmičari od tog dana do 11. oktobra A.S. držali protivpravno zatvorenog, ograničivši mu kretanje.

Prisilili su ga da putem telefona pozove svoje prijatelje, državljane Pakistana koji se nalaze u prihvatnom centru Lipa u Bihaću i druge prijatelje koji se nalaze u BiH, te da uplate 15.000 eura u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu", saopštio je FUP.

Iz FUP-a navode da su njihovi policijski službenici, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova USK locirali otmičare, te je tom prilikom pronađen oteti državljanin Pakistana s vidnim povredama u predjelu glave i tijela, nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

"Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo otmica, uhapšeno je pet osoba iz Bihaća, svi državljani BiH.

Uhapšene osobe kriminalistički su obrađene, ispitane su u svojstvu osumnjičenih, oduzeti su im mobilni telefoni i kartice, izvršeni pretresi prostorija u kojima su nastanjeni i koje koriste.

Osumnjičene osobe bit će predate na dalje postupanje Tužilaštvu USK, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

#akcija #FUP #Hapšenje #otmica #Pakistan #CrnaHronika