Članak

U CENTRU GRADA

Štokholm 2025. uvodi zabranu za dizelska i benzinska vozila

Odluka o proširenju zone bit će donesena početkom 2025. godine.

(Patria) - Štokholm je najavio planove da postane prvi veliki glavni grad koji će zabraniti automobile na benzin i dizel u svom centru, u nastojanju da smanji zagađenje i smanji buku.

Od 2025. dvadeset blokova užeg gradskog područja Štokholma, koji obuhvataju finansijske i glavne trgovačke četvrti, bit će ograničeno samo na saobraćaj električnih vozila. Odluka o proširenju zone bit će donesena početkom 2025. godine.

Zdravstveni problemi

- Danas zbog zraka u Štokholmu bebe imaju probleme s plućima, a stariji ljudi prerano umiru. Moramo eliminisati štetne ispušne plinove iz benzinskih i dizel automobila.

Zato uvodimo najambicioznije područje s niskim emisijama do sada - rekao je zamjenik gradonačelnika za saobraćaj Lars Stromgren.

Brojni su gradovi uveli ili uvode programe za borbu protiv onečišćenja zraka, ali Štokholm ide dalje od većine.

Pariz, Atina i Madrid zabranili su samo dizelske automobile, a London ima sistem naplate koji pokriva motore s izgaranjem koji najviše zagađuju.

- Mnogi su gradovi uveli zone s niskim emisijama u kojima se smiju voziti automobili s visokim emisijama ako plate taksu.

Štokholmski model je dalekosežniji. Automobili na benzin i dizel su zabranjeni, tačka. Više je 'ultra' od londonske zone ultra-niskih emisija.

Nezdrav zrak

Odabrali smo područje gdje je veliki broj biciklista i pješaka svakodnevno izložen nezdravom zraku.

To je također dio grada koji je dom kompanijama koje razmišljaju unaprijed i žele voditi tranziciju u održiviju budućnost - rekao je Stromgren, prenosi Air Quality News.

Iako se primarno namjerava dopustiti saobraćaj samo potpuno električnim automobilima, veći kombiji s plug-in hibridnim motorima također će moći voziti u centru grada, uz izuzetke za vozila hitne pomoći i policijska vozila, kao i automobile u kojima vozač ili putnik ima dokumentirani invaliditet.

Švedska Zelena stranka dio je koalicije ljevičarskih i ekološki orijentisanih stranaka koje drže vlast u gradskoj upravi Štokholma. Zeleni su rekli kako se nadaju da će zona niske emisije podstaći korištenje električnih vozila.

Predstavnici transportne industrije rekli su da je plan previše radikalan.

"Od 2010. smanjili smo emisije za 34 posto. Ali Zelena stranka i njihove kolege u gradu Štokholmu sada su u prevelikoj žurbi", saopštila je Švedska saobraćajna konfederacija.

#štokholm #Švedska #grad #Saobraćaj #Automobil #benzin #Dizel #Biznis #Ekonomija