Članak

ŽESTOKA RASPRAVA, PA PREKID SJEDNICE

Većina u Skupštini KS nije dozvolila ministru Bečareviću da pojasni elaborat o rješenju za deponiju Smiljevići!

(Patria) - Na današnjoj sjednici Skupštine KS o zaključenju ugovora o otkupu zemljišta na lokalitetu Smiljevića za potrebe reciklaže inertnog otpada zastupnici su vodili raspravu koja je u konačnici rezultirala prekidom sjednice.

Sjednica je naprasno prekinuta bez mogućnosti da se ministar komunalne privrede Almir Bečarević obrati Skupštini KS i javnosti.

Razlozi za ovaj prekid se nalaze u činjenici da se polemika zastupnika usmjerila u raspravu o elaboratu koji je, kao, sakriven od javnosti.

Ono što javnost treba znati je da je ministar Bečarević onemogućen da ukaže zastupnicima o kojem elaboratu se radi i koje se aktivnosti u Ministarstvu vode.

Skupštinska većina je onemogućila da javnost bude upoznata sa elaboratom o postupnom zatvaranju deponije Smiljevići gdje se Ministarstvo komunalne privrede na čelu sa ministrom Bečarevićem obratilo Svjetskoj banci za odobravanje sredstava za prekrivanje i zatvaranje ploha deponije Smiljevići na površini od 11 ha, prema glavnom projektu, kao i radovima na uvezivanju sistema otplinjavanja na području odlagališta na kojem se vrši odlaganje komunalnog otpada.

Ovo je prvi korak u nastojanju da se deponija učini ekološki prihvatljivom tj. da se napokon krene u postupno zatvaranje deponije.

To je bila intencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu u dogovorima sa strankama Trojke.

Na sve ovo ukazao je zastupnik Muamer Bandić, iznijevši politički stav Stranke za Bosnu i Hercegovinu da deponiju Smiljevići treba zatvoriti i prestati sa štetnim utjecajima na građane prvenstveno Općine Novi Grad, ali i grada Sarajeva u cjelini.

#AlmirBečarević #deponijaSmiljevići #KomunalnaPrivreda #MuamerBandić #SkupštinaKS #skupštinskavećina #StrankazaBosnuiHercegovinu #trojka #BiH