Članak

ODAVANJE POČASTI HAŠIMU SPAHIĆU

Komšić u Ilijašu: Zahvaljujući Katoličkoj crkvi uspio je referendum o nezavisnosti BiH

(Patria) - U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca "Unija veterana Kanton Sarajevo - Općina Ilijaš", predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, prisustvovao je obilježavanju godišnjice pogibije majora Hašima Spahića.

Tom prilikom Komšić se obratio prisutnima i zahvalio što čuvaju sjećanje na ono što je "većina nas ovdje radila tokom odbrane od '92 do '95".

"Zato treba podvući i jednu ličnu crtu sjećanja, jer ono što je bilo, bilo je, što se desilo, desilo se. I da se ne bi ponavljalo, u istom ili gorem obliku, važno se sjetiti ovoga, ljudi koji su položili svoje živote i onima koji su založili svoje živote za ovu zemlju", kazao je Komšić.

Kazao je da je važno zahvaliti se svima onima koji su branili ovu zemlju.

"Ne samo onima koji su nosili oružje, nego svim onim koji su odlučili graditi ovu zemlju, od pekara do učitelja. I onima koji nisu to prošli, treba objašnjavati koliko je to čudo bilo. Onima koji to ne poštuju, ne treba ništa objašnjavati. Bilo je važno odbraniti ovu zemlju", naglasio je Komšić.

Komšić se na obilježavanju godišnjice posebno zahvalio ilijaškom župniku koji je danas došao.

"Vi Ilijašani znate šta je život, ja ne volim reći suživot. Treba biti pošten i reći, jer se i to zaboravlja, zahvaljujući Katoličkoj crkvi, da se ne lažemo, uspio je referendum 1. marta 1992. godine. To nikada ne treba zaboraviti i te stvari gurati u neki zapećak. Valja se toga sjetiti. Svega onoga što je Vatikan i Katolička crkva uradila za državu Bosnu i Hercegovinu. Političke razmirice ne treba isticati jer tome nije ni vrijeme ni mjesto, pričamo o onome što nas spaja, a ovo mjesto je upravo to. Da nas okupi, objedini, da kažemo da smo bili ponosni što smo dio odbrane BiH", kazao je Komšić, pišu Vijesti.ba.

#Ilijaš #Katoličkacrkva #ŽeljkoKomšić #BiH