Članak

ISTRAŽIVANJE IEP-a

Većina građana Srbije za trajni mir s Albancima na Kosovu

Više od četiri petine ispitanih ne zna kakav je plan Vlade Srbije o Kosovu.

(Patria) - Tri četvrtine građana Srbije podržava trajni mir s Albancima na Kosovu, saopštio je Institut za evropske poslove (IEP).

Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Beogradu objavila je svoje istraživanje prema kojem je 75 posto anketiranih za mir s Albancima, a 9,3 posto protiv takvog odnosa s većinskim stanovništvom na Kosovu.

"Mlađi građani i stanovnici Beograda su u većoj mjeri protiv, za razliku od najstarijih koji su češće za uspostavljanje trajnog mira. Iz regiona istočne i južne Srbije najmanje je protivnika", navodi IEP.

Institut precizira da većina (70 posto) ne podržava priznavanje Kosova kao uslov za ulazak Srbije u EU, da je većina protiv plana EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine (69,8 posto), kao i da bi 57,7 posto ispitanih glasalo protiv nezavisnosti Kosova.

Mišljenja građana o tome da li će aktuelna vlast na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić priznati nezavisnost Kosova su podijeljena: 32,3 posto to smatra mogućim, 39,8 posto da to neće učiniti, dok je 27,9 posto neodlučnih.

Više od četiri petine ispitanih ne zna kakav je plan Vlade Srbije o Kosovu.

"Gotovo polovina građana ne bi podržala plan Vučića koji bi donio stabilnu državu i bolji standard ali po cijenu da Kosovo dobije nezavisnost", naveo je IEP.

Istraživanje je urađeno od 11. do 29. maja 2023. na reprezentativnom uzorku od 1.200 ljudi, prenosi RSE.

Kosovo je 17. februara 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije koju je priznalo više od 100 država.

Zvanični Beograd ne priznaje Kosovo i Ustavom ga tretira kao autonomnu pokrajinu u okviru Srbije.

Od 27 zemalja EU, Kosovo su priznale 22, dok ga kao državu ne priznaju Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

#Beograd #srbija #Kosovo #istraživanje #Region