Članak

PROVJERE VRŠILI SPS I SIPA

Nešić dobio informacije sigurnosnih agencija o boravku visokog predstavnika Schmidta u BiH, sutra ih javno predstavlja

(Patria) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić održat će vanrednu konferenciju za novinare u četvrtak, a iz Ministarstva je saopćeno da će Nešić prezentovati informacije sigurnosnih agencija o boravku Kristijana Šmita u BiH.

Naime, nakon pritisaka političkog vrha iz Rs-a, a preuzimanjem određenih institucija i imenovanjem kadrova bliskih SNSD-u na čelne pozicije, neke sigurnosne agencije su vršile provjere boravka visokog predstavnika u BiH, ali i njegovog osiguranja.

Jedna od takvih agencija je Služba za poslove sa strancima na čijem je čelu Žarko Laketa kao i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) na čijem je čelu Darko Ćulum. Upravo je Ćulum rukovodio "istragom" koja se odnosila na boravak visokog predstavnika u BiH.

Iz OHR-a se nisu oglašavali o ovim provjerama. No, da li će nakon informacijama Nešića biti pokrenuti određeni procesi, bit će jasnije narednih dana.

Podsjećamo, iz SIPA-e su za Patriju 26. septembra potvrdili da vrše provjere u vezi diplomatskog statusa visokog predstavnika, ali ne precizirajući šta tačno provjeravaju i po čijem nalogu.

Ono što je interesantno, iz stranaka trojke se nisu oglašavali o ovim jednostranim potezima vlasti Rs-a i zloupotrebama državnih institucija za političke interese SNSD-a.

#NenadNešić #SIPA #SPS #BiH